Wat is een subdrop? Hoe kan je ermee omgaan?

Een subdrop is het verschijnsel waarbij een onderdanige (sub) zich in de dagen na een spel down voelt. Het is een op depressie lijkende toestand die soms wel een paar dagen aan kan houden. Een sub voelt zich dan moe, leeg, verdrietig, stuurloos. Huilbuien zijn bij een subdrop niet ongewoon. Het kan ook gebeuren dat iemand in die dagen sociale verplichtingen afzegt omdat er in zijn of haar hoofd even geen plek voor is.

Vaak zit dat hoofd nog vol met flash backs van het spel. Het kan vergeleken worden met het eenzame gevoel wat je na een heerlijk weekendje met goede vrienden kunt hebben. Of het moedeloze gevoel als je na je vakantie weer aan het werk moet. Of de blues nadat je een weekend intensief hebt opgetrokken met je nieuwe liefde en nu alleen in je bed ligt, terwijl je hem of haar zo vreselijk mist… en niemand om je heen hebt waarmee je erover kan praten!

De dieper liggende oorzaak is dat je als sub net veel aandacht hebt gekregen, dat je waarschijnlijk erg genoten hebt, on-top-geleefd hebt, je je heel erg gewaardeerd hebt gevoeld en “ver weg geweest” bent. Mogelijks zijn je hormonen nog wat onrustig. Allemaal redenen om in dat “zwarte gat” te vallen.

Het is niet erg om een beetje somber te zijn na een heerlijke ervaring. Maar soms kan het wel een beetje schrikken zijn, zeker als je net iets hebt gedaan waar nog best een taboe op rust. Misschien ga je twijfelen, is dit wel wat ik wil? Is dit wel goed voor me? Waarom voel ik me zo rot? Het is goed even stil te staan bij dergelijke vragen en als ze elke keer terugkomen er ook wat mee te doen. Zo kan je in een contact met een professionele hulpverlener gaan uitzoeken wat er zo storend is aan de manier waarop je je leven nu inricht en hoe je het zou wensen voor de toekomst.

Als je “in subdrop zit” is het fijn om liefdevol contact te hebben met je Dominant. Dat wordt heel wat lastiger als je niet samenleeft. Vooral mensen met enkel losse spelcontacten kunnen het daar behoorlijk moeilijk mee hebben. Zorg dan goed voor jezelf en – als je kan – praat er met vertrouwelingen over. Herkenning en begrip kunnen wonderen doen.

Maar wat als je D/s-relatie beëindigd werd? Je bent je Meester/Meesteres kwijt. 

“Joh, ga wat leuks doen! Ga eens lekker stappen!” … raadgevingen die je als sub meestal zal “oogsten”. Blijkt dat mensen aan dit soort raadgevingen niet voldoende hebben.

Daarom wat tips om beter om te gaan met je subdrop als je relatie niet langer is.

1. Verzorg je zo goed als mogelijk; lichamelijk (lichaamsverzorging, heet bad/douche, kapper, nagels, en wat je verder als lekker ervaart) en ook geestelijk (probeer dingen te doen die je ontspannen, of juist op een geconcentreerde manier inspannen; doe dingen waar je niet bij hoeft na te denken maar die lichamelijke inspanning vergen).

2. Probeer zoveel mogelijk regelmaat in je leven te brengen (eten, slapen, werken, huishoudelijke klussen), en doe dat elke dag, enkele weken aan een stuk. Als je slapeloze nachten hebt, blijf dan wel zo makkelijk mogelijk liggen rusten. Lees, zet tv of muziek op, eventueel handwerk, hobby of wat je rustig maakt).

3. Probeer met je vorige Dominant af te sluiten. De redenen waarom en omstandigheden waarin de relatie stuk liep kunnen zeer divers zijn, wat het lastig maakt om concreter te zijn, maar probeer niet ergens “tussenin” te blijven hangen. Rond af! Neem afscheid! Probeer vooruit te kijken en niet achterom!

En dan nog 2 andere dingen:

1. Zoek een vertrouweling(e) waarmee je hierover kan praten. Liefst irl, maar het kan ook via telefoon, mail of internet. Huil uit, vloek, jammer, maar leef je verdriet uit! Moffel het niet weg! Het is er en mag er zijn!

2. Weet dat je als sub een groot cadeau kan zijn voor een verstandige Dominant. Als je geduld hebt en het verstandig aanpakt, ga je die opnieuw vinden. Zeer waarschijnlijk voelt dit op het moment na de breuk niet zo aan, maar er zijn legio mannen en vrouwen die op zoek zijn naar subs! Je bent een geschenk, en geschenken moeten goed verzorgd en bewaard worden.

Hopelijk heb je hier iets aan. Sterkte!

Sebastianus

Deze tekst werd onder meer gebaseerd op informatie te vinden op de website “marijkespraktijken” en op een paragraaf uit het boek ‘BDSM, ik beheers je!’