Kijken naar BDSM: WYSINWYG

De afkorting WYSIWYG wordt meestal gebruikt in management- en ICT-jargon. Het staat voor “What You See Is What You Get”, doelend op dat wat je met je ogen ziet er uitziet zoals in werkelijkheid.

Helaas bedriegen onze ogen ons wel zeer regelmatig. En als het op BDSM aankomt, neem ik de stelling in: “What You See Is NOT What You Get”.

Vaak wordt een oordeel gevormd op dat wat je niet weet en slaan de vooroordelen door onwetendheid toe. Ik daag je uit om mee te kijken naar een stel dat een BDSM-spel speelt. Ik zet de slaapkamerdeur open, vraag je onbevooroordeeld mee te kijken en te leren zien wat niet uitgesproken is.

Hier volgen 4 manieren van kijken naar identiek dezelfde scene.

1.
Je kijkt door de kier van de slaapkamerdeur en ziet haar knielen. Haar benen in perfecte parallel, haar hoofd gebogen en handen achter haar rug gevouwen. Daar zit ze naakt op de vloer te wachten en te luisteren naar zijn voetstappen die hem dichterbij brengen. Hij doet niets, alleen een voet tussen haar benen duwen zodat ze die wat verder uit elkaar moet zetten. Je ziet haar bovenbenen zich opspannen en haar lippen langzaam iets uit elkaar gaan. Hij bekijkt haar en streelt haar haar. Zij zucht…

2.
Wie is hij om van haar te verwachten om te komen als hij daar zin in heeft? Wie is hij om haar te aaien als een huisdier om vervolgens haar benen met zijn voet net iets verder uit elkaar te schuiven omdat hem dit niet zint? Haar te bekijken als vleeswaar in de vitrine? Wat een idioot die een vrouw dit aandoet! Wat een dom wijf om zich dit te laten gebeuren!

3.
Ze hebben het er al vaker over gehad, maar dit is haar eerste BDSM-spel. Het op haar knieën wachten en haar naakte lichaam aan te bieden aan hem die ze vertrouwt, maakt haar week van binnen. Het geeft haar het gevoel als vrouw volledig gewild en geaccepteerd te worden. De zin in seks siddert door haar lichaam. Ze heeft hem eerlijk verteld hoe fijn ze het vindt om naakt te zijn als hij nog aangekleed rondloopt. Dat geeft haar het gevoel nodig te zijn. Hij geeft die fantasie vorm en ze rilt van verlangen. Stiekem vindt ze het lekker het gevoel te krijgen dat hij haar bekijkt. Het triggert in haar het gevoel van begerenswaardig te zijn en ze voelt hoe haar tepels harder worden.
Zij weet hoe heerlijk het is om dan bij de eerste streling te voelen dat het zijn hand is, zijn geur op te snuiven en te voelen in de lucht dat hij haar wil aanraken op al die plekken waar zij het zo graag heeft. In de lucht hangt een geladen sfeer. Ze verlangt naar zijn hand, naar zijn aanraking. Ze kent die aanraking en geniet van de zachtheid die hij combineert in de Dominantie die hij vormgeeft. Hij verrast haar soms door dingen te doen die ze extra lekker vindt. Hij heeft de controle en alleen dat al doet haar uitkijken naar meer.
Ze voelt een tikje tegen haar bovenbeen omdat hij wil dat ze haar benen verder uit elkaar zet. Hij beveelt haar zonder woorden toegankelijk te worden voor hem. Ze merkt dat een warme gloed over haar wangen trekt. Het soort “standjes” waar ze zo van houdt. Subtiel zonder woorden aangeven dat hij bepaalt wat hij met haar gaat doen. Haar adem stokt in haar keel…. Lekker, maar ook spannend om zo een berisping te krijgen. Met een mengeling van geilheid en gelatenheid zet ze haar benen verder uit elkaar. Hij ziet haar aarzeling en streelt haar zachtjes over haar haar. Een diepe zucht ontsnapt haar en ze voelt hoe de rust en de geilheid samen de controle over haar nemen. Hier heeft ze zo naar uitgekeken!

4.
Hij begeeft zich al langere tijd in de wereld als Dominant maar nog nooit heeft hij de kans gehad om een beginneling te laten proeven van dat wat de wereld van BDSM kan zijn. Hij heeft veel met haar gemaild en uitgebreid doorgevraagd over waar haar wensen en angsten liggen. Hij besluit haar rustig mee te nemen, de wereld in die ze niet kent.
Hij heeft haar op voorhand al geschreven dat neuken er niet in zit. Dat vindt hij niet horen in de eerste periode. Hij wil alles in zijn lichaam kunnen inzetten voor haar genot, voor haar kennismaking. Zo lang dat hij hierover heeft gedroomd; een leermeester zijn in deze wereld en zij maakt zijn droom waar.
Hij laat haar naakt op haar knieën zitten. Hij weet dat ze zich wat schaamt voor haar lichaam. Hij weet dat het wat gevoelig ligt, maar is vastbesloten haar te laten merken dat het in deze niet eens belangrijk is. Hij houdt haar scherp in de gaten en ziet dat zijn vooronderstelling klopt. Als ze daar op de grond zit, ziet hij haar neusvleugels bewegen, haar tepels fier in de lucht. De schaamte voorbij in genot gevonden. Hij glimlacht. Heerlijk om te voelen dat je vooraannames kloppen en dat als je dingen op het juiste moment inzet, het gewenste effect daar is.
Ze lijkt ok en opgewonden, dus voorzichtig een stapje verder. Hij loopt op haar af. Met iedere stap voelt hij de spanning bij haar opbouwen dus besluit hij langzamer te gaan lopen. Gebruik maken van het moment heet dat 😉
Met zijn voet tikt hij zachtjes, maar duidelijk tegen haar bovenbenen aan om haar die verder uit elkaar te laten zetten. Hij voelt hoe ze innerlijk de strijd met zichzelf levert. Hoe ze worstelt met verlangen en normen. Toch volgt ze zijn vraag. Hij kent haar en weet hoe ze zichzelf opnieuw overwint. Maar ook ziet hij dat ze naast geilheid wat onzeker lijkt te worden. Dus streelt hij haar haar en met iedere aanraking lijkt de onzekerheid weg te vloeien. Als ze vervolgens een diepe zucht slaakt, weet hij dat zijn handen haar de rust hebben terug laten vinden.

In het bovenstaande is de situatie vanuit vier standpunten bekeken.
1. Dat wat er gebeurde;
2. Het mogelijke oordeel van een toeschouwer;
3. Een vertaling van de gedachten en gevoelens van de onderdanige;
4. Een vertaling van de gedachten en gevoelens van de Dominant.

In de managementwereld is het heel hip om te praten over WYSIWYG. Het is een helder, haast meetbaar, omschreven begrip. In de wereld van de BDSM-seks is er een extra vertaling nodig. Bij deze wil ik me graag als vertaler opwerpen. Waarom? Omdat ik vele mensen zie kijken met een (ver)oordelende blik. Dat kan ik ze ook niet kwalijk nemen want onze ogen zijn in deze een niet erg betrouwbare partner.

Wat je ziet in BDSM is hardheid, dominantie, beheersing aan de ene kant en aan de andere een slaafs, nederig en allesbehalve geëmancipeerd gedrag.
Wat je niet ziet zijn de afspraken, de geilheid van beide partners en het effect op hun lichaam. Wat je niet gehoord hebt is de weg naar het spel toe, haar wens en vraag om dit te kunnen doen omdat het geilheid in haar losmaakt.
Als je met je (ver)oordelende bril kijkt, zie je niet wat er aan gevoelens en verlangens meespeelt. De eindeloze verhalen die ze heen en weer gemaild hebben waarbij ze delen van haar wensen en behoeften heeft blootgelegd waar ze zich eigenlijk voor schaamt.
Wat je niet ziet is zijn voorafgaande waarschuwing dat ze moet aangeven als het te ver gaat. Het kopje thee en chocola die klaarstaan voor na het spelen. De zakdoek om haar tranen van ontroering te drogen.
Wat je niet ziet is zijn intensieve blik die iedere beweging van haar in de gaten houdt, stuurt op dat wat ze wel en niet lekker vindt op dat eigenste moment.
Wat je niet gehoord hebt is haar vraag om haar heel voorzichtig mee te nemen in een wereld van angst gecombineerd met geilheid die ze zelf niet kent, eigenlijk zelfs gek vindt van zichzelf.
Wat je niet ziet zijn de boeken die hij haar meegeeft om te begrijpen wat ze voelt.

Wat je ziet is een naakte slavin op haar knieën, wachtend op haar Meester.

En als je dat alleen ziet en niet verder kunt of wilt of durft kijken, dan creëer je voor jezelf een belemmering van formaat om te gaan doorgronden waarom je je voelt zoals je je voelt als het kriebelt in je buik bij het zien van een BDSM-spel.

Uit: ‘Ik wil je beheersen!’ pag. 79 e.v.

Overname van deze tekst kan na goedkeuring van de webbeheerder en mits degelijke bronvermelding.