Hoe krijg je meer uit een (eerste) gesprek?

Om op een respectvolle manier zo veel mogelijk informatie uit de tegenstander te krijgen, ontwikkelde de Amerikaanse federale recherchedienst FBI 6 onderhandelingstechnieken. Nu kan je een tegen- of medestander van deze dienst zijn, maar ze hebben in elk geval goed nagedacht over hoe je het meest informatie uit iemand krijgt, ook zonder dat je je tot folterpraktijken moet wenden.

In het kader van praten over seks – en in het bijzonder over BDSM – en het in kaart krijgen van hoe iemand in mekaar zit, hoe iemand denkt en voelt en wat hij of zij lekker vindt, kunnen de volgende technieken je ongetwijfeld helpen.

1. Stel open vragen

Iemand die echt iets te weten wilt komen heeft niets aan een simpele ja of neen. “Vertel me eens hoe jij dat ziet” of “Kan je me vertellen wat je dan precies voelt”, zijn ideale formuleringen. Ze houden geen vooroordelen in en tonen interesse.

2. Las pauzes in

Pauzes zijn erg krachtig. Enerzijds kunnen ze gebruikt worden om uit te drukken dat je met iemand meevoelt, anderzijds moedigen ze de bevraagde aan om verder te praten.

3. Kleine aanmoedigingen

Laat de bevraagde weten dat je mee bent met zijn of haar verhaal. Kleine knikjes, ‘ja-bevestigingen’, volstaan om de tegenpartij op zijn gemak te stellen en meer informatie los te krijgen. Je breekt daardoor de gedachtengang van de ander niet af, maar moedigt aan om verder te gaan.

4. Spiegeling

Herhaal het laatste woord of de laatste zin van de persoon die je tegenover je hebt. Het is echt zo simpel. Wanneer iemand zegt: “Ik ben het beu dat…”, antwoordt jij met: “Ah, je bent het dus beu dat…”.

5. Parafraseren

Parafraseren is mogelijk nog sterker dan simpelweg herhalen. Door de woorden van de bevraagde te herhalen in je eigen woorden, laat je zien dat je de boodschap helemaal begrepen hebt. Of geef je de ander de kans het opnieuw, anders of misschien wel beter te formuleren.

6. Benoem emoties

Geef emoties een naam, maar maak niet de fout om de emoties te valideren. Wanneer iemand zich niet begrepen voelt, is de kans groot dat hij of zij dichtklapt en geen informatie meer vrijgeeft.

Bijvoorbeeld: “Je klinkt vrij gekwetst door het voorval. Ik kan me voorstellen dat dat lastig is”. In dit geval worden de gevoelens erkend, zonder enige beoordeling.
Verkeerd zou zijn: “Je hoeft je niet zo te voelen. Het is de energie niet waard.” Want zo reageer je duidelijk beoordelend. Het minimaliseert de gevoelens van de tegenpartij.

Met deze 6 regeltjes bekom je een sfeer waarin makkelijker, vrijer en opener gepraat kan worden … en dat kan erg handig zijn als je iemands sub- of Domwensen helder wilt krijgen. Succes!

Sebastianus

Overname van deze tekst kan na goedkeuring van de webbeheerder en mits degelijke bronvermelding.