Bespreek je behoefte: de streepjescode

BDSM omvat een massale, erg breed uit mekaar liggende hoeveelheid activiteiten, waarbij wensen, behoeften, fetisjen, perversiteiten, … beleefd worden. Ik noem het altijd de “speeltuin” waarin alle speel-, glij- en klimtuigen voor elk wat wils kunnen herbergen. Dat betekent echter niet dat je alle onderdelen per definitie even lekker hoeft te vinden. Je zou het als een soort van streepjescode kunnen bekijken. BDSM is de totale streepjescode, maar ieder streepje op zich kan dik of dun zijn. Sommigen zullen zelfs helemaal ontbreken. Dat betekent dat bij iedere BDSM’er zijn of haar manier van seksualiteit en erotiek beleven weer heel anders ligt.

Een voorbeeld van een getuigenis van een vrouw:
Pijn is niet zo mijn ding. Ik word niet zo geil van het voelen van pijn. Ik heb op pijn een klein dun streepje staan. De BDSM-er die zijn kast vol met zwepen heeft hangen en er van geniet om pijn te ontvangen of toe te dienen, zal een vet streepje in zijn code op die plek hebben staan. 
Stel dat ik net met zo’n pijn-Dominant zou gaan spelen dan is de kans erg groot dat het een teleurstelling wordt. Hij zet pijn in en verwacht dat ik ga genieten, maar hij bereikt mijn grens en ik stop het spel.
Maakt het die ander nu een rasechte BDSM-er en mij minder? Ik denk het niet. Wat ik wel denk is dat het belangrijk is om je eigen streepjescode en die van je (toekomstige) partner heel helder te hebben om te kijken of jullie een beetje bij elkaar gaan passen. Daarenboven denk ik dat je pas kunt zeggen en uitspreken wat je verlangt als je onderzocht en behoorlijk dieper gekeken hebt dan de loutere stelling: “BDSM trekt me wel.” Dus, als ik twijfel of ik iets lekker ga vinden, dan leg ik het voor en we proberen het samen uit.

Om helderheid te krijgen in je eigen streepjescode volgt hier een voorbeeld. We zetten even de submissieve (ontvangende) en dominerende (gevende) behoeften naast mekaar. De voorbeelden zijn lukraak gekozen en hebben niet de pretentie hoe dan ook volledig te zijn. Vul dus zelf in én aan!

ONTVANGEN

• Ik vind het fijn als mijn spelpartner mijn polsen vasthoudt tijdens het vrijen.
• Ik hou ervan als mijn spelpartner mijn hoofd vasthoudt en mij dwingt te zoenen.
• Ik vind het geil om mijn handen op mijn rug in de boeien te voelen.
• Ik word opgewonden van het idee vastgebonden te worden aan iets.
• Ik fantaseer erover om pols- en enkelbanden te dragen die vastgebonden kunnen worden aan een bed of muur.
• Ik vind het lekker als ik door mijn spelpartner aan de haren wordt vastgegrepen zodat ik geen millimeter kan bewegen.
• Ik vind het geil dat mijn spelpartner mijn keel dichtknijpt terwijl ik geneukt word en ik angstig naar adem moet snakken.
• Ik hou ervan dat mijn spelpartner zegt dat hij me gaat misbruiken als een slet/slaaf.
• Ik vind het fijn als mijn spelpartner zegt wat ik moet doen om hem/haar tevreden te stellen.
• Ik hou ervan opdrachtjes te krijgen die tegen mijn grenzen aanliggen.
• Ik word er geil van als mijn spelpartner me exact voorschrijft wat ik moet dragen tijdens een spel.
• Ik word week als ik mijn spelpartner hoor zeggen een bepaalde geile houding aan te nemen.
• Het idee om allemaal houdingen en codewoorden voor die houdingen te kennen en te beleven windt mij op.
• Ik smelt ervan om te horen dat ik het goed gedaan heb, dat mijn spelpartner trots op me is omdat ik mijn grenzen heb verlegd.

GEVEN

• Het maakt mij geil om de handen van mijn spelpartner stevig vast te houden tijdens het vrijen.
• Ik word er opgewonden van om het hoofd van mijn spelpartner vast te houden en te dwingen om mij te zoenen of te pijpen/beffen.
• De blik op de handen van mijn spelpartner in de boeien, daar hou ik van.
• Als ik mijn spelpartner vastmaak aan een bed of muur gaat mijn bloed sneller stromen.
• Ik fantaseer erover mijn spelpartner met touw in een houding vast te leggen.
• Het geeft me een heerlijk machtsgevoel als ik mijn spelpartner bij de haren trek of de keel kan dichtknijpen.
• Ik vind het lekker om te bepalen hoe de ander zich behoort te gedragen als mijn onderdanige.
• Ik krijg een kick als ik de ander uitdaag in de eigen grenzen door een opdracht te geven die daar appel op doet.
• Ik vind het geil om te bepalen wat de ander moet dragen en daarop te controleren.
• Ik word opgewonden van een spelpartner die zo gaat staan of zitten zoals ik dat wens.
• Ik fantaseer over een publieke situatie waarin houdingen en codewoorden mijn spelpartner per direct laten doen wat ik wil.
• Ik smelt ervan als ik mijn slet/slaaf zo hard zie werken om me te behagen, te willen ondergaan wat ik wil.

Zo kan je je streepjescode ook gaan uitwerken voor andere terreinen.

Iedere streepjescode is uniek. Er bestaan geen identieke. Zoek er dus ook niet naar, want idealen bestaan niet!
Maar het is wel heel erg verstandig om een spel- en/of liefdespartner te vinden die op dezelfde pijlers wensen en grenzen heeft liggen. Dat kan en hoeft dus niet 100% sluitend te zijn. Daar waar twee mensen zich verbinden met elkaar, ontstaan er weer nieuwe speelterreinen en ontdekkingen. De streepjescode is een leidraad. Een soort van beginsituatie die evolueert door de tijd én ervaringen die je samen opdoet.

Als je je eenmaal verdiept hebt in de streepjescodes, dan ga je ze ook beter interpreteren. Als je ze (h)erkent bij jezelf en anderen weet je beter wat jij en de ander verlangen. Dit kan op voorhand al een heleboel helder maken.
Als je bijvoorbeeld de code, gemaakt met de voorbeelden hiervoor, door een scanner zou halen, weet je dat er een speciale en unieke boodschap staat en dat de persoon die jij zoekt een code moet hebben die daar zoveel mogelijk mee overeenstemt.

Het komt er vervolgens op neer – door heel veel te praten in alle openheid én eerlijkheid – jouw “ideale” speelpartner te gaan detecteren.

Op BDSM-sites zal je vaak checklisten vinden die je in staat stellen jouw streepjescode duidelijk te maken aan anderen en tegelijkertijd jouw checklist naast die van een potentiële partner te leggen.

Twee adviezen daarbij:
1. Wees bloedeerlijk bij het invullen van jouw checklist
én
2. check grondig (middels mailen, chatten of gesprek) of de ander even eerlijk is geweest bij het invullen van zijn/haar checklist en zorg ervoor dat je onder bepaalde termen net hetzelfde verstaat.

Even één klein voorbeeld hoe ik in een gesprek met een neofiet-sub vaststelde hoe één specifieke term heel verschillend geïnterpreteerd werd door haar dan de betekenis die er algemeen in de BDSM-scene aan wordt gegeven. Een misvatting die voor haar heel erg verkeerde gevolgen had kunnen hebben. Ter verdere situering: ik trad louter op als haar mentale mentor.

In haar mails aan mij schreef ze de hele tijd over “subspace” en hoe ze ervan genoot in die toestand te verkeren.  Uit de randinformatie die ze eraan toevoegde kreeg ik de indruk dat ze “subspace” omschreef als de toestand waarin ze als submissive verkeerde als ze speelde met een Dominant. Nu is in de scene de term “subspace” een heel specifieke ervaring waarbij door intense pijntoediening een soort van trance of roes (zie verder hoofdstuk 8) wordt bereikt.

Bleek uit verdere mailwisseling dat ze helemaal niet uit was op pijn en dat ze dus door het gebruik – en verkeerde invulling – van het begrip een totaal verkeerde Dominant zou kunnen aantrekken.
Het gaf meteen aanleiding voor haar om haar profielomschrijving op een BDSM-site te gaan aanpassen.

Een voorbeeld waaruit blijkt dat je wel dezelfde taal moet spreken om duidelijk te krijgen waar je verlangens en behoeften precies liggen.

Bedrieg ook jezelf niet door je veel stoerder voor te doen dan je in werkelijkheid bent en geef jezelf niet meer ervaring mee dan je echt beleefd hebt. Leugens komen vroeg of laat gegarandeerd boven en kunnen erg pijnlijke en zware gevolgen hebben.

Maar hoe grondig je ook jouw en de anders streepjescode maakt, garanties bestaan niet. Veelal zal het in spel gaan omzetten van elementen uit de code je pas echt aantonen wat je lekker vindt en wat niet. En al spelende en experimenterende zal je merken dat bepaalde streepjes dikker en andere dunner zullen worden. Sommige streepjes zullen zelfs volledig verdwijnen, andere plots onverwacht verschijnen!

De code is een mooi begin om gestructureerd en verstandig te gaan ontdekken. Want BDSM is én blijft een ontdekkingstocht. Je kan de schat vinden, maar ook hopeloos verloren lopen en uiteindelijk met lege handen blijven staan. Je kan alleen proberen te ontdekken, maar als team ga je veel verder komen.

Uit: “Ik wil je beheersen!” pag. 236 e.v.

Overname van deze tekst kan na goedkeuring van de webbeheerder en mits degelijke bronvermelding.