Van meisje tot meesteres

Van meisje tot meesteres. Het seksuele leven van Suzanne M.

Zojuist een geweldig leesbaar boek gelezen over een geweldig interessante scene; die van de SM-wereld (of beter gesteld: BDSM, wat staat voor Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (SM).

Het boek volgt het min of meer persoonlijke relaas van schrijfster Suzanne M. over haar ontdekkingstocht door  BDSM-land.

De titel van het boek is echter niet het sterkste punt. Schrijfster geeft nauwelijks meer bloot over haar eigen voorgeschiedenis dan die vanaf het moment dat zij de BDSM-wereld instapte. Dus over dat Meisje uit de titel komen wij niet zo veel te weten.

Maar het boek is vooral een leeswaardig verhaal voor iedereen met enige belangstelling voor BDSM. Het is zeker ook de moeite waard voor mensen die graag lezen om hun horizon te verruimen. Want dat doet het boek zeker. Je wordt ingewijd in deze wereld met haar eigen mores, regels en gebruiken.

Met heel veel vaart en droge humor beschrijft Suzanne M. over haar ontdekkingen waarbij zij de lezer o.a. meevoert naar de BDSM wereld in de Verenigde Staten. Een aantal personen worden levendig geïntroduceerd en we maken kennis met een groot aantal BDSM gebruiken. Boeiend om te lezen vooral ook is de veranderende voorkeuren van schrijfster.

Misschien wel het meest bijzondere aan het boek is dat het nauwelijks over seks in de traditionele zin gaat. We zijn al driekwart onderweg in het boek als ergens het woord orgasme valt. De beschrijvingen van de wat ik voor het gemak maar noem ‘actiescenes’ gaan over genot, lust en plezier. Daarmee is het boek niet anders dan veel andere boeken over erotiek en dit maakt de voorkeur voor BDSM opeens veel begrijpelijker. Het boek werkt daarmee als een eye-opener: BDSM is anders, maar ook heel gewoon.

Ook omdat door de toon het lezen van het boek nergens een zinnenprikkelende ervaring is, lijkt het boek voor een veel breder publiek geschikt dan voor de vele BDSM liefhebbers.

Tot slot nogmaals de opmerking dat de titel van het boek niet erg gelukkig gekozen is.

Maar dat maakt allemaal niet uit voor wie dit boek oppakt: het is een pageturner!

Michel de Bruijn, Gz-psycholoog/seksuoloog

Van meisje tot meesteres. Het seksuele leven van Suzanne M.

(ISBN 97890 8975 2031, Just Publishers, 2012).