Ik wil je beheersen! (rec)

Dit boek is geschreven om mensen aan te zetten tot nadenken over hun seksuele geaardheid, deze geaardheid een objectievere plek in onze maatschappij te geven, te helpen naar meer aanvaarding en begrip. Maar het is evenzeer geschreven om te waarschuwen voor misbruik en mishandeling die bij BDSM achter elk hoekje op de loer liggen. Kennis is wijsheid en wijsheid kan erg veel leed voorkomen.

Daarnaast vormt het boek ook een statement tegen over de fel verdraaide “werkelijkheid” die via internet en andere media verspreid wordt. Hopelijk vindt dit boek ook zijn weg naar hulpverleners die in aanraking komen met patiënten en cliënten met BDSM-aanverwante problematiek en vragen en dat het bij mag dragen tot een beter begrip en minder be- en veroordeling.

Het boek wil ook een oproep zijn naar meer wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke steun- en hulpverlening voor mensen die het lastig hebben met de aanvaarding van zichzelf en voor eventuele slachtoffers van BDSM-geweld.

Naast ernstige informatie, bevat het boek veel fragmenten uit gesprekken, verslagen van spelen, beschrijvingen van ervaringen, humor en zelfrelativering. Het wil experimenteerders attent maken op risico’s, maar ook op mogelijkheden.

Dit boek is tot stand gekomen uit liefde en liefde voor BDSM. Het is een persoonlijk standpunt, aangevuld met ervaringen van talloze BDSM’ers. Beschouw het niet als een puur wetenschappelijke uitgave, maar een boek waar wetenschap vertaald wordt in zo verstaanbaar mogelijke taal en op die wijze heel veel materiaal aanbiedt waar mensen zelf mee aan de slag kunnen.

Het boek telt 510 pagina’s en werd voorzien van een softcover en een extra stofwikkel die de eigenlijke cover verbergt. Uitgave 2011.

—–

Een aanrader voor iedereen die op zoektocht is (beoordeling: ♥♥♥♥)
Geweldig boek als je op ontdekking wilt. Het geeft je inzichten en helpt je in het bevestigen van wat je waarschijnlijk al dacht. Het heeft mij echt geholpen de Dom te worden waarvan ik al dacht het in me te hebben. Aanrader voor iedereen die op zoektocht is.
Duidelijke uitleg van verschillen tussen Dom en Sub. Een van de twee kun je rustig overslaan als je het niet wilt lezen echter het geeft wel weer voldoende achtergrond informatie. Leuke dialogen waar je over na gaat denken.
Van: DominaLisa op BDSMzaken.nl | Datum: 23/02/2020
—–
Een schat aan informatie (beoordeling: ♥♥♥♥♥)
Wat een fantastisch boek voor iemand die de wereld van bdsm wil betreden. Boordevol informatie. Met liefde en zorgzaamheid geschreven, aangevuld met ervaringsverhalen. Makkelijk leesbaar. Praktische aanwijzingen en tips om je veiligheid te garanderen.
Tot diep in de nacht heb ik liggen lezen.
Het was de perfecte voorbereiding voor mijn eerste D/s contact.
De schrijver is als mentor te benaderen via stichtinginfobdsm @ gmail.com voor al je vragen. Doen! Je krijgt zeer snel antwoord van deze wijze ervaringsdeskundige.
Van: Anja.in.het.oosten @ gmail.com | Datum: 8/07/2016 10:02
—–
Een bijzonder inzichtelijk en leerrijk boek (beoordeling: ♥♥♥♥♥)
‘Ik wil je beheersen!’ en ‘BDSM, ik beheers je!’ zijn de eerste boeken die ik ooit las over BDSM. Had ik ze jaren geleden maar gelezen. Beide boeken zijn een beetje zoals BDSM zelf. Er valt veel over te zeggen omdat er zoveel verschillende aspecten aan verbonden zijn. Er is niet één BDSM, maar BDSM is een verzameling van een gigantisch breed en gevarieerd scala aan belevingen.

Dit is een belangrijke insteek van Sebastianus’ werk. Er is een grote veelheid aan mogelijkheden. Laat je dus vooral niet de les spellen door wijsneuzen die ‘BDSM volgens het boekje’ prediken. Iedereen zoekt best zijn eigen weg. In die zin gaan deze boeken niet uitsluitend over BDSM, maar vooral over het belang van seksuele diversiteit. Mensen zijn een beetje dwangmatig in het indelen van de wereld in hokjes. Vroeger was er één hokje: de heteroseksuele koppels die aan vanille-seks deden. Ondertussen accepteren we al iets meer diversiteit. Echter, seksuele diversiteit houdt niet op bij het erkennen en waarderen van LGTB-belevingen. Integendeel, binnen de bestaande hokjes zijn er grote verschillen in seksuele beleving. Beide boeken dragen bij aan het bespreekbaar maken van deze diversiteit. Het bijzondere is dat wetenschappelijke informatie wordt gecombineerd met een rijke schakering aan persoonlijke getuigenissen van echte mensen. Niet alleen heerlijke belevenissen passeren de revue, maar eveneens de rauwe worsteling waar BDSMers soms door moeten. In die zin is het ook een realistische en eerlijke kijk. Het is niet evident om zoveel informatie verwerkt te krijgen. Hoewel dat misschien voor een aantal lezers wat ‘veel’ is, is het wel zinvol om niet uitsluitend af te hangen van persoonlijke verhalen of wetenschappelijke informatie.

Heel opvallend is de afwezigheid van oordelen, het grote respect en de open houding ten opzichte van allerlei alternatieve vormen van seksualiteitsbeleving. Hierin klinkt de open BDSM-cultuur door. BDSMers hoor je dikwijls zeggen: ‘dit is mijn mening, maar er zijn misschien ook nog andere meningen en opvattingen’. Het zijn allebei nuttige boeken voor de beginnende BDSMer en buitenstaanders, en ook ervaren BDSMers kunnen misschien nog wat leren uit de diverse verhalen. En het zet aan tot verdere verdieping en het lezen van andere boeken.

Van: bijtbijt108 @ gmail.com | Datum: 6/07/2016 21:19
—–

Zéér aan te bevelen voor iedereen (beoordeling: ♥♥♥♥♥)

Ik vind dit een fantastisch boek. Het belicht op een duidelijke manier verschillende facetten van wat BDSM kan inhouden, of hoe je het kan beleven. Mij heeft het vooral geholpen om een beter beeld te krijgen van wat BDSM allemaal kan inhouden. Om mijn gevoelens te kunnen vertalen naar concrete situaties en fantasieën en daarmee ook een plek te kunnen geven. En hoe je een D/s concreet zou kunnen invullen. Wat hierbij belangrijk is en hoe je daar mee om kan gaan. Hoe de schrijver BDSM ziet, vond ikzelf een eye opener en zeer verhelderend Met veel verschillende voorbeelden vanuit verschillende invalshoeken, die je tot nadenken aanzetten. Er wordt ook beschreven wat de risico’s of valkuilen kunnen zijn als je in je enthousiasme bepaalde dingen over het hoofd ziet.

Ik vind het boek een absolute aanrader. Vooral voor beginners en zoekenden, maar ik kan mij niet voorstellen dat gevorderden niet ook tot nadenken worden aangezet, want er staat echt ontzettend veel informatie in, met heel veel voorbeelden.

Het boek leest heerlijk weg en is verkrijgbaar als e-reader of papieren boek.

Van: kleintje68 @ outlook.com | Datum: 9/12/2014 21:18
—–
Een waardevol naslagwerk (beoordeling: ♥♥♥♥♥)
Naar aanleiding van het lezen van o.a. de Vijftig-tinten trilogie en de boeken van Renee van Amstel wilde ik toch wel wat meer te weten komen over BDSM. Wat houdt het precies in? Waarom “kiezen” mensen ervoor om eraan te doen? Is het een hobby, een rollenspel, een levensstijl?

Ik heb over dit onderwerp twee boeken gekregen om te recenseren: Luister naar je innerlijke godin, een speelse “beginners-gids”, en Ik wil je beheersen! Een serieus naslagwerk over BDSM, wat in tegenstelling tot Luister naar je innerlijke godin niet geschreven is om te voldoen aan de vraag naar “BDSM-voor-dummies” die ontstaan is door Vijftig-tinten hype.

Eerst even de verklaring van de afkorting BDSM: Bondage & Discipline – Dominantie & Submissie – Sadisme – Masochisme.
“BDSM is het uitwisselen van macht binnen een relatie, op vrijwillige basis, binnen een vooraf besproken tijdskader, binnen de vooraf bepaalde grenzen en met het doel voor beiden plezier, genot, geilheid en/of bevrediging te bekomen.”

Het (dikke) boek heeft een speciale losse cover met de prikkelende tekst: “In het boek dat je nu in handen hebt zit een hele verborgen wereld. De wereld van sensualiteit, seksualiteit en BDSM. Daarom deze speciale cover zodat je dit boek in je eigen kast kunt zetten zonder dat mensen vragen gaan stellen. … wees je bewust dat de inhoud zinnenprikkelend, maar misschien ook shockerend kan zijn.”
Op de binnenflap word je meteen bekend gemaakt met de cruciale basisvoorwaarden van BDSM, “R5V”: Respect, Vrijwilligheid, Veiligheid, Verantwoordelijkheid, Voorzichtigheid en Vertrouwen.

In dit boek wordt de lezer in begrijpelijke taal bekend gemaakt met alle(-rlei) aspecten van BDSM, zoals: wat de regels zijn en wat het inhoudt, ook psychologisch gezien, vragenlijsten waarmee je kunt ontdekken of BDSM wat voor je is en of je meer Dominant of onderdanig bent. Vervolgens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de onderdelen Domineren, submissie en Switchen (van beiden een beetje). En ook wordt er uitleg gegeven aan verschillende seksuele belevingsvormen en hun relatie tot BDSM en uiteraard is er aandacht voor de risico’s die je loopt bij BDSM.
In een uitgebreid lexicon wordt de gebruikte terminologie verklaard en worden nog wat extra adviezen gegeven.

Wat Ik wil je beheersen! duidelijk maakt is dat de vooroordelen die bestaan over (BD)SM niet kloppen; geen “man in latex pakje die onderdanige, geestelijk getroebleerde, vrouw vastbindt en met een zweepje bewerkt”, maar wederzijds respect en duidelijke afspraken, mensen zoals jij en ik die met hun volle verstand zo’n relatie aangaan en zich een completer en beter mens voelen dankzij hun levensstijl. Met openheid (en open-mind) en duidelijke voorlichting kunnen deze vooroordelen de kop ingedrukt worden en kan BDSM steeds meer uit de taboesfeer verdwijnen.
De verschillende onderwerpen in het boek worden aan de hand van vele (praktijk)voorbeelden toegelicht, wat het heel toegankelijk maakt.

Ik wil je beheersen! geeft een duidelijk antwoord op veel vragen die je als wetenschapper, buitenstaander of beginnend BDSM-er kunt hebben. Het heeft mijn vragen in ieder geval beantwoord en het is naar mijn mening dan ook een waardevol naslagwerk wat zeker bijdraagt aan (om met de woorden van Sebastianus te spreken): Breder Denken over Seks en Macht…

Van: PCOS_mama @ outlook.com | Datum: 10/06/2013 16:12

—–

Had ik dit boek maar een paar maanden eerder gelezen  (beoordeling: ♥♥♥♥♥)

“Had ik dit boek maar een paar maanden eerder gelezen”, dat is de gedachte die tijdens het lezen van ‘Ik wil je beheersen!’ het meest frequent door mijn hoofd is gegaan.

Zelf had ik een zestal maanden eerder mijn eerste voorzichtige pasjes in de wereld van BDSM gezet en dit boek was voor mij een openbaring, een geruststelling, een troost én niet te vergeten een prachtige informatiebron.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die BDSM-behoeften in zichzelf ontdekt (heeft) of voor mensen die gewoon benieuwd zijn naar wat het fenomeen BDSM nu in werkelijkheid inhoudt. Ook ikzelf dacht vroeger bij de term “SM” aan vreselijke folteringen, aan mensen in zwart leer, die handelend of lijdend voorwerp waren in sessies waar mensonterende praktijken aan te pas kwamen. Aan zwepen, aan klemmen en muilkorven, aan ondraaglijke pijn. Want dat is jammer genoeg het label dat BDSM maar al te vaak opgeplakt krijgt omwille van foutieve en/of veel te extreme informatie die op bijvoorbeeld het internet terug te vinden is. En ja, natuurlijk zijn dit beelden die perfect in een BDSM-spel kúnnen aan bod komen, maar ‘Ik wil je beheersen!’ geeft aan dat dit niet noodzakelijkerwijs hoeft en dat je ook zonder pijn, zonder “hulpmiddelen” aan BDSM kan doen en dat dit niet per se in zwart leer hoeft te gebeuren ook.

Het is geen handleiding natuurlijk, maar noem het een soort BDSM-encyclopedie. Een leidraad die zowel mensen met dominante als onderdanige neigingen kunnen gebruiken tijdens bijvoorbeeld de zoektocht naar een gepaste Meester(es) / sub. Een oproep tot waakzaamheid voor mensen zoals ik, die zich halsoverkop, onvoorbereid en nogal roekeloos aan avonturen wagen waar ze later om verschillende redenen spijt van krijgen: de persoon in kwestie waar ze het spel mee speelden was niet volledig te vertrouwen of overtrad bepaalde regels, het scenario lag eigenlijk (nog) niet binnen de haalbare grenzen, de sub wilde lopen vooraleer zij rechtop kon staan – noem maar op: deze 3 voorbeelden zijn in elk geval dingen waaraan ik mij zelf in mijn “naïeve onschuld” en impulsiviteit schuldig gemaakt heb. Negatieve ervaringen die mij bespaard hadden kunnen gebleven zijn als ik dus eerder dit boek ontdekt had.

De auteur hanteert ook mensentaal. Het boek is heel vlot geschreven en leest makkelijk. Bepaald “vakjargon” hoort er natuurlijk bij, maar de “moeilijke woorden” worden voldoende verklaard, zodat ook een leek kan begrijpen wat er precies mee bedoeld wordt en terminologie alvast geen struikelblok vormt.

Het boek bevat do’s & don’ts, tips & tricks, maar wat ik zelf heel erg belangrijk vond is dat het boek me het gevoel gaf dat bepaalde emoties of sensaties die ik voel normaal zijn, perfect wetenschappelijk verklaard kunnen worden en ik niet een of andere freak ben omdat ik seksuele interactie graag ruw heb, ik graag vernederd word en voor slet uitgemaakt word en de gedachte aan een sessie met de zweep me opwindt.

De voorbije maanden heb ik heel wat erotische literatuur aangekocht, maar ‘Ik wil je beheersen!’ is vanaf nu mijn Bijbel wanneer het op BDSM aankomt.

Van: slavinvanerik @ gmail.com | Datum: 19/05/2013 14:05
—–
Boekbespreking: Ik wil je beheersen!  (beoordeling: ♥♥♥♥♥)
Met “Ik wil je beheersen!” heeft de auteur een boek geschreven over BDSM en hij heeft daarmee gehoor gegeven aan een lang gekoesterde wens, zo valt te lezen op de achterflap. Al jaren is Sebastianus, zoals hij schrijft, bezig met zijn eigen ontdekking van BDSM en wat dit voor hem kan betekenen en intussen betekent. Alle stadia, van frustratie tot herkenning en erkenning, hebben de auteur de laatste jaren gevormd en dit is wat hij nu wil delen met zijn lezers. Dit is m.i. goed gelukt.

Sebastianus schrijft al jaren over BDSM: op verhalensites, op blogs en fora. Volgens de tekst op de achterflap hebben duizenden geïnteresseerden stukken van zijn hand gelezen, en nu staat de essentie hiervan in een herkenbare logica gegroepeerd in dit boek.

S. Sebastianus (een pseudoniem, waarbij de S. staat voor Switch) schrijft in de inleiding dat het in dit boek gaat om een persoonlijke visie. Hier doet hij zichzelf m.i. te kort mee.
Wie het boek gelezen heeft kan niet anders dan tot de conclusie komen, dat het door haar uitvoerigheid en zorgvuldigheid van de behandeling van het onderwerp, veel meer dan een persoonlijk relaas is. Sterker nog, ik zou willen stellen dat het een geweldig boek is,  wat betreft opbouw en inhoud zo helder als glas, over een onderwerp waar zoveel troebele dingen over gezegd en geschreven zijn.

Het motto van het boek luidt (naar Augustinus): Te weten dat je onwetend bent is het begin van alle wijsheid. Dit geeft ook fraai weer waar de schrijver de lezer in wil aanmoedigen: een frisse blik op dit onderwerp aanmoedigen. Missie geslaagd!

Het boek wordt gepresenteerd als een leidraad voor mensen die de BDSM-behoeften in zichzelf ontdekken. Deze afkorting BDSM, staat voor Bondage & Discipline, Dominantie & Submissie, Sadisme, Masochisme.  In de 10 hoofdstukken wordt dit brede scala in haar volle context weergegeven. Helder van opbouw gaat het eerst langs een wat uitvoeriger uitleg en inleiding. In dit deel is een duidelijke verbinding terug te vinden met het meer wetenschappelijke en seksuologische denken over seksualiteit in het algemeen en BDSM in het bijzonder.

Vervolgens krijgt het boek een meer persoonlijke kleur en gaat het over partnerkeuze, wensen en grenzen bepalen en  risico’s en valkuilen en over bijzondere vormen van seksualiteitsbeleving en hun relatie tot BDSM. Met humor en vaart (“Ook je eerste neukbeurt was meestal niet meteen van wereldniveau”) wordt de lezer meegenomen in de vaak toch wat wondere wereld van BDSM. Dit alles onder het motto: “Elk diertje zijn pleziertje”. Ook praktische tips worden daarbij gegeven.

Dat je de BDSM-scene na het lezen van dit boek ook beter kan invoelen, zoals bij ondergetekende het geval was, is uiteraard mooi meegenomen.

Relatief veel aandacht gaat uit naar de Switch-persoonlijkheid, waartoe de auteur zich ook rekent. Havelock Ellis zag de sadist en masochist al als ‘emotioneel complementair’. In dit boek wordt de Switch omschreven als een persoon met de behoefte tot seksuele dominantie dan wel juist onderdanigheid (sub), als beide uitgesproken behoeften van een en dezelfde persoon.

Tussen de hoofdstukken zijn als bijlage enkele zeer inzichtelijke en bruikbare zelfbeoordelingslijsten opgenomen. Ook ontbreekt het niet aan een lexicon.
De vele persoonlijke getuigenissen en beschreven ervaringen maken het boek tot een zeer leesbaar geheel.

Als gesteld, het boek is een leidraad voor mensen die de BDSM-behoeften in zichzelf ontdekken, maar evenzo goed een boek voor professionals die zich terdege willen verdiepen. In dit verband zijn ook de aanvullingen en het commentaar van Sebastianus op de seksuologische publicatie van Charles Moser uit 1988 (Journal of Social Work and Human Sexuality) zeer de moeite waard.
Het is naar wetenschappelijke normen niet het naslagwerk waar een psycholoog of seksuoloog of therapeut zijn of haar handelen op af kan stemmen, maar dat is ook niet wat de schrijver pretendeert.

Dit alles gezegd hebbende, blijft over een zeer raadzaam boek, dat zeker voor een veel bredere kring lezers de moeite waard is, dan enkel mensen die de BDSM-behoeften in zichzelf ontdekken.

Michel de Bruijn, Gz-psycholoog/seksuoloog

Van: debruijndeboer @ telfort.nl | Datum: 19/11/2012 20:01
—–
Ik wil je beheersen  (beoordeling: ♥♥♥♥♥)
Een goed boek, leesbaar, erg veel goede en nuttige tips. Geeft goed de verhoudingen aan en ook het vertrouwen dat je in elkaar moet hebben.
Van: a.deijkers2 @ chello.nl | Datum: 15/10/2012 16:06
—–
Aanrader! (beoordeling: ♥♥♥♥♥)

Het boek “Ik wil je beheersen!” is een aanrader voor mensen die net als ik zoekende zijn in wat ze wel en niet willen met deze seksuele geaardheid, ontdekkend zijn ingesteld maar graag hun eigen mening vormen en daarnaast stiekem durven te genieten van de lekkere verhalen 😉

Een boek met een extra cover waarop staat “Exemplaar voor in en uit de kast”, subliem verzonnen om een delicaat onderwerp te verpakken in een acceptabel jasje.

Het boek is een bijzondere mix uit de wereld van Dominantie en submissie beschreven vanuit een aantal gezichtspunten. Prettig leesbare wetenschappelijke onderzoeken. Een schrijver die zijn eigen mening daarnaast legt en intrigerende korte verhalen van “gewone” mensen met bijzondere verlangens en wensen.

Ieder hoofdstuk wordt vanuit deze diverse benadering bekeken en daardoor is het een compleet geheel. Ik als lezer mag mijn eigen mening vormen maar kan dat doen door informatie te verkrijgen uit deze verschillende richtingen. Dan blijkt ook dat niets is zoals het lijkt.

Grappig zoals er zelfs een kleine test is opgenomen om te kijken of je sub of Dom bent, een stappenplan voor een back up afspraak en een hele opsomming van bijzondere seksuele voorkeuren. Hierdoor leken mijn eigen fantasieën heel gewoon 😉

Bijzonder dat er zoveel verschillende mensen aan hebben meegewerkt, hierdoor wordt het een mooie samenstelling uit heel verschillende optieken. Ik zou deze mensen wel eens gewoon in mijn eigen vriendenkring willen, dan hadden we het er eens over kunnen hebben.
Dit boek komt hier heel dichtbij zonder dat ik zelf met mijn billen bloot hoef. Op veilige afstand kan ik lezen, onderzoeken en bekijken wat wel of niet bij mij past. In fora en specifieke SM sites voel ik me vaak een groentje dat niet hoort binnen de scene. Het lijkt wel of ik moet passen in een bestaande cult en dat wil ik helemaal niet. Dit boek heeft me laten zien dat het is zoals het is en dat mijn fantasieën passen binnen een heel groot spectrum.

De vraag “wie ben ik dat ik dit lekker vind?” heeft inmiddels een minder negatieve bijklank. Ik mag het steeds meer van mezelf! Dankjewel Sebastianus!

Als laatste wil ik nog toevoegen dat ik door het lezen een heleboel leuke en nieuwe ideetjes opgedaan heb die ik heel goed heb kunnen gebruiken met mijn partner. Die vond dat ook erg leuk.

Van: opontdekkingstocht @ gmail.com | Datum: 21/05/2012 13:05
—–
Een eerlijk en integer geschreven boek (beoordeling: ♥♥♥♥♥)
Ik heb al veel boeken over BDSM gelezen en deze is zeer goed. Heel informatief en leuk afgewisseld met veel praktische voorbeelden en spelverslagen. Vooral gericht op zoekenden en beginners. Je vindt er veel tips om op een veilige en respectvolle manier je BDSM-gevoelens te beleven.
Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die kritiek hebben op dit boek omdat zij bang zijn dat als dit boek door teveel onderdanigen gaat gelezen worden, dat de subs mondiger gaan worden, kritischer gaan zijn en voorzichtiger, dat de egoïstische Doms, die hun sub enkel gebruiken als lustobject om alleen hun eigen noden te bevredigen, ontmaskerd worden.Persoonlijk ben ik heel blij met zulk boek. Het beschrijft ook heel goed hoe het NIET moet in de BDSM-wereld en wat de valkuilen zijn. Het is mijns inziens een zeer eerlijk en integer boek geschreven door iemand die een wijze en doorleefde kijk heeft op hoe mooi BDSM kan zijn als het met respect voor elkaar beleefd wordt.
Van: poesliefje @ gmail.com | Datum: 29/02/2012 11:04
—–
Nog meer recensies van dit boek kan je vinden

op bol.com

in het Tijdschrift voor Seksuologie: