Het spel van Floor

In “Het spel van Floor” neemt de auteur Renee van Amstel (pseudoniem van René Brouwer) de draad weer op na het wat abrupte einde van deel 1.

Deel 2 van de Floor-trilogie is er één van hoogten en laagten. Dat wat over BDSM handelt is weer puik werk: doorleefd neergezet, met veel accuratesse, met oog voor wat belangrijk en verstandig is! Renee zet een erg ‘mooie’ Dominant neer!

Het BDSM-gehalte van deze roman komt echter pas laat op gang. Heel veel pagina’s gaan naar Floors ontwikkelingen in en rond een vrouwenglossy, waar ze als marketingmanager begint te werken.

Grappig – of moet ik schrijven typisch? – hoe het fictieve damesblad ‘WAN!’ de hype rondom 50-tinten en BDSM aangrijpt om er een verkoopbevorderende reclamestunt van te maken en daarbij geheel voorbijgaat aan wat BDSM werkelijk is … een diepgaande intermenselijke beleving waarvan zelfs de beginselen niet in een soort workshop of eendagstraining nog maar enigszins duidelijk te maken zijn. Is het de reactie van de schrijfster, of van de wereld achter haar, op de hype? Kritiek op de sensatiezucht en opportuniteitsdrang van dergelijke magazines?

Gelukkig, en dat zou ik eigenlijk in kapitale letters moeten schrijven, gaat Renee helemaal ‘de hoogte in’ als zij de Shibari/bondage-scenes gaat weergeven. Bloedmooi wordt het als zij schrijft: ‘Zo werkt dat dus bij een echte Dom. Hij voert je weg, brengt je tot extase, leidt je terug en al die tijd is hij degene die over je waakt en die je beschermt. Het enige wat jij hoeft te doen is hem te vertrouwen en je volledig geven.” Dat soort doorvoelde reflecties kan je nog niet in 10 workshops ‘aangeleerd’ krijgen.

Als rode draad door het boek heen keert Floor steeds weer terug naar het trauma dat ze opliep met haar vorige Dom (Rick) toen die haar vertrouwen beschaamde. Renee geeft met pijnlijke precisie weer welke schade een sub kan oplopen als zoiets gebeurt, én ook hoe een Dominant blijft ‘hangen’ in het hoofd van een sub, zelfs heel lange tijd daarna…

Ook de nog steeds onbeantwoorde hunkering van Floor naar een volledige liefdesrelatie werd mooi neergeschreven. Ja, de drive is BDSM-seks, maar de ware behoefte ligt in totale overgave en toewijding… van sub en van Dom.

Hoewel iets minder humoristisch en puntig geschreven als deel 1, blijft Renee een heel lekker schrijvende auteur en geeft zij ‘fijntjes’ weer veel goede informatie over BDSM. We zijn haar als Stichting Info BDSM dankbaar dat zij daarvoor stukjes info van onze website leende.

We hopen dat het derde deel echt extase mag worden.

Sebastianus

Voor Stichting Info BDSM