De overgave van Floor

In De overgave van Floor neemt schrijfster, Renee van Amstel, ons mee in het fictieve verhaal van Floor en Rick en hun spontaan groeiende BDSM-relatie. Ze doet dat in een erg vlotte, no-nonsense leesbare stijl, wat maakt dat de roman leest als een sneltrein.

Via het hoofdpersonage en vertelster, Floor, wordt de lezer meegetrokken in een geil en (ont)spannend verhaal. Het is een mooie mix tussen niet vervelende karakterschetsen, korte situerende – of soms ook convergerende – dagelijkse gebeurtenissen en dan gelukkig ook in de hoofdrol,  de ontwikkeling van verbazing, over erkenning tot verslaving van Floor als haar “grote liefde” haar mee trekt in de BDSM-beleving. Mooi én herkenbaar geschreven, tot zelfs ontroerend als ik zaken las die ikzelf uitsprak of beleefde. De schrijfster heeft ongetwijfeld heel wat raakvlakken met haar onderwerp. Ze weet duidelijk waar de klepel hangt! Persoonlijk, een must vind ik, want er wordt al zoveel onzin over BDSM verkocht.

De seksscènes zijn lekker, smaakvol en niet overdadig gedetailleerd verweven doorheen het boek, soms zelfs nadat ze daadwerkelijk plaatsgevonden hebben, wat een soort evaluatieve nabeschouwing met zich meebrengt.

Ze slaagt er ook in om heel wat over BDSM, de gebruiken, rituelen en ook regels van verstandige BDSM-beleving mee te geven en doet dat op dergelijke fijnzinnige en doorheen het verhaal gespreide manier dat het nooit belerend of vervelend overkomt. Ook als je voorkennis over BDSM onbestaande zou zijn, kan je er heel wat over opsteken.

Het verhaal toont aan hoe de ontdekking van een BDSM-behoefte aanleiding kan geven tot ontsporing. Ontsporing als er onzorgvuldig gecommuniceerd wordt, als er onverantwoordelijk mee omgesprongen wordt en vooral, als vertrouwen geschonden wordt. Als aanhanger van de RV5-regel (een ongeschreven BDSM-regel bestaande uit de beginletters van Respect, Vertrouwen, Vrijwilligheid, Veiligheid, Voorzichtigheid en Verantwoordelijkheid, en die staat voor verstandige BDSM-beleving) ben ik dus blij met dit boek. Omdat het – hoewel niet expliciet vernoemd – de breuk wel daar situeert en aangeeft waar en waarom het daarmee kan mislopen.

Ondanks een aantal onbeschermde vanille seksscènes (begin van het verhaal), die geen aanbeveling verdienen, wil ik dit boek klasseren als een “warm aan te bevelen” aanrader voor iedereen die iets met BDSM wenst te doen in zijn of haar leven. Dit smaakt naar meer, Renee!

Sebastianus
Voor Stichting Info BDSM