De extase van Floor

Het is hem weer gelukt!

In “De extase van Floor” heeft Renee van Amstel de essentie gepakt van wat BDSM kan zijn: de liefde, de passie en de geilheid. Knap zoals een roman door de essentie van dit moeilijk te doorgronden onderwerp loopt en voor mij het meest herkenbare BDSM-thema er bovenuit steekt: verbinding. Floors wens om te dienen. Niet “zijn wil geschiede” maar de wens om te zijn voor de ander. De Dom die weet wat zij als submissive zoekt en verlangt en zich juist richt op haar verlangens.

Dit gaat veel dieper dan de “50 tinten” omdat Renee zich verdiept heeft in de waarom en mijns inziens niet alleen een geil en spannend verhaal heeft geschreven, maar ook doorvoeld heeft waar de vragen, de gedachten en de wensen daadwerkelijk over gaan. Als je dit kunt uitschrijven in een lekker leesbaar verhaal, waar je ook nog eens warm van wordt, dan heb je het gesnapt! Met respect maak ik een diepe buiging voor de schrijver.

Dan nog een lastig onderwerp: het uitlenen van Floor door haar Dom. Ik vind deze scenes jammer omdat in de rest van het verhaal wel de R5V (regels van verstandige BDSM-beleving) gehanteerd worden en ik persoonlijk mijn twijfels heb bij het laten uitlenen van jezelf door een Dom in verband met de veiligheid. De grote “maar” is echter dat ik ook wel snap hoe spannend en erotiserend die gedachte is. Misschien heb ik die zelf ook wel maar besluit ik daar niet in mee te gaan. Het boek heeft me aangezet om na te denken waarom ik de keuzes maak die ik maak en dat kon alleen omdat ik me zo intens kon vereenzelvigen met Floor. Bangelijk!

Daarnaast tilt hij er nog een lastig te bevatten thema uit: polyamorie. Ook dat weet hij te beschrijven vanuit de worsteling om om te gaan met een heel andere manier van leven dan gewoon. Ook die zoektocht herken ik en de beschrijvingen raakten dicht aan mijn eigen worsteling. Gelukkig heb ik, net als Floor, mijn eigen weg gelopen en ben ik tot een belangrijke conclusie gekomen. Zij en ik weten wat het voor de toekomst moet worden.

Als medewerker van de Stichting Info BDSM vind ik het natuurlijk leuk om te lezen dat realiteit en verhaal soms door elkaar lopen. Dat Floor in gesprek gaat via het stichtinginfobdsm@gmail.com -adres en dat de antwoorden haar aanzetten tot reflectie. Daar zijn we voor bedoeld.

Wat de schrijver echter nog niet weet is dat hij een fout heeft gemaakt. Deze Floor is niet het einde. Het blijft namelijk geen trilogie omdat het verhaal nog niet af is. Als je zo intens gesnapt hebt waar het eigenlijk echt over gaat dan kan je zelfs in een vierde boek de verdieping vinden. Kan je ook vanuit de volledige verbinding de diepgang en de verrijking uitschrijven als de grootste worsteling voorbij is. Floor is te intelligent om het hierbij te laten. Het was allang begonnen, maar nu begint het echt!

Anna

Voor Stichting Info BDSM