BDSM – Technieken & Achtergronden (rec)

S. Sebastianus schrijft op een prettig leesbare en toegankelijke manier over onderwerpen die doorgaans niet besproken worden. Dit maakt zijn uitvoerige boek (376 pagina’s!) uniek. De technische/theoretische kennis lardeert hij met handige tips en tricks én prikkelende verhalen vanuit de praktijk.

Zo maakt hij de brug tussen dat wat niet besproken wordt, dat wat slechts functioneel besproken wordt en dat wat in de praktijk leuk of lekker is.

Hij heeft een flink aantal co-auteurs uitgenodigd om hun specialisme te delen. Ook dat vind ik er charmant aan. Je mag binnenkijken in een wereld die veelal ontoegankelijk is én stomweg meestal niet bespreekbaar is.

Ik heb het soms met een dikke glimlach gelezen omdat ik de verhalen herkende, soms met verbazing omdat ik eigenlijk geen idee had wat er allemaal mogelijk is en soms ook met het schaamrood op mijn kaken omdat ik, wetende wat ik nu weet, het anders aangepakt zou hebben.

De hoofdstukken zijn zeer gevarieerd en beslaan een breed scala aan seksuele variëteiten. Van bondage, het orgasme compleet uitgelegd, squirten, deepthroaten, fisten … tot zwepen.
Omdat ik nu beter weet hoe de dingen in elkaar zitten, kan ik er zelf creatiever mee omgaan en daarmee lukt het me om op een nieuwe manier te experimenteren. Dat tot groot genoegen van mijn bedpartner.

Ook voor de foto’s en afbeeldingen is heel afwissend materiaal gebruikt. Van prachtige erotische foto’s die je zo aan de muur kunt hangen, tot heel pragmatische plaatjes om te begrijpen hoe iets er uit ziet.

Wat mij betreft had de titel anders kunnen zijn: “Alles wat je wil weten over kinky seks en je nooit hebt kunnen vragen.” Het raakt velerlei vlakken aan van intimiteit en seks die niet alleen voorbehouden zijn aan BDSM’ers. Dus zou het ook een veel groter publiek kunnen aanspreken en als tegenhanger kunnen fungeren voor alle filmpjes die op het internet te vinden zijn en die vaak de enige (onvolledige) bron zijn van informatie.

Recensie van Opontdekkingstocht (juni 2022)