november 2019

BDSM en het internet

De kans is groot dat je je eerste stappen in jouw zoektocht naar BDSM-beleving op het internet zet. Immers, dat is de snelste en makkelijkste manier om iets met jouw behoefte te gaan doen. De makkelijkste? Ongetwijfeld, maar ook de veiligste?
Het antwoord op deze vraag heb je eigenlijk in belangrijke mate zelf in de hand. Als je weet wat je zoekt en als je weet hoe je jezelf kenbaar wenst te maken op websites, communities en fora, heb je alvast een goede vertrekbasis.

Waar hou je best rekening mee?

1. Wat je op het internet doet, is nooit een geheim voor de hele wereld. Welk sociaal medium je ook gebruikt, welke zoekmachine ook, welke website je ook bezoekt, … altijd wordt jouw aanwezigheid en internetgedrag ergens geregistreerd en vaak ook gebruikt voor meer en helaas ook minder bonafide zaken. Jouw account, het forum, de website, jouw pc, tablet of mobiel,… alles kan slachtoffer worden van hacking. Jouw mate van privacy is onlosmakelijk verbonden aan dat wat je prijsgeeft aan informatie over jezelf.
2. Hoe meer je verlangt te vinden op het internet, hoe meer je van je privacy zal moeten inboeten. Wil je enkel BDSM-video’s bekijken? Verhalen lezen of zelf publiceren? Jezelf informeren? Of zoek je een spelpartner en misschien wel een vaste BDSM-relatie? Moet je het geheim houden voor je partner, familie of kennissenkring? Voor elke situatie gelden andere beschermingsmaatregelen die je zelf in de gaten zal moeten houden – en bij twijfel – eerst goed moeten uitzoeken alvorens wat prijs te geven.
Dat klinkt allemaal niet erg bemoedigend als je ergens ‘iets met BDSM’ wil beginnen. Maar toch zijn er heel wat tips die je kunnen helpen om jouw privacy weldoordacht te bewaken.

Alles start met een e-mailadres.

Tip 1: Maak een totaal onherkenbaar adres aan. Zet er niets in wat te maken heeft met jouw voor- of familienaam; geen geboortedatum, geen woonplaats, geen gegevens die naar jou herleidbaar zijn. Maak bij voorkeur een mailadres aan dat je enkel gebruikt om een tweede mailadres aan te maken. Je hebt immers een werkend e-mailadres nodig om een nieuw mailadres aan te maken. Het eerste gebruik je nergens anders voor. Dat tweede mailadres kan je gaan gebruiken om je ergens te registreren of om bijvoorbeeld een account aan te maken op een website of forum. (Wil je het nog veiliger, gebruik dan het tweede (net nieuw gemaakte) mailadres om een derde aan te maken. De twee eerste gebruik je dan uiteraard nergens anders voor.)

Tip 2: Wees kritisch op welke websites en dergelijke je je registreert. Lees de verplicht te vermelden privacyvoorwaarden en “terms of use” vooraleer je verdergaat. Kijk of er een moderator of verantwoordelijke webbeheerder vermeld staat en hoe je die kan bereiken. Stel desnoods een vraag aan die moderator of beheerder en kijk of, hoe en welk antwoord je krijgt. Stelt het je wat gerust? Dan kan je verder. Krijg je niks of een nietszeggend standaard antwoord? Denk dan 2 keer na eer je verdergaat. Moet je meteen een inschrijvings- of lidgeld betalen? Surf lekker verder … er zijn massa’s internetplekken waar je minstens een hele tijd of zelfs altijd gratis kan gaan kijken.

Tip 3: Geef geen informatie die door derden gebruikt kan worden tegen jou. Je kan dan misschien de geadresseerde vertrouwen, maar ook die kan het slachtoffer van hacking worden.

Tip 4: Plak je web-, tablet- of mobielcamera af met een plakbriefje. Check altijd of het er nog hangt als je bijvoorbeeld een maand later weer het internet opgaat. Eén keer vergeten, kan er één teveel zijn.

Tip 5: Stuur nooit (naakt)foto’s op, of plaats deze nergens, waar je niet wil dat mensen ze kunnen kopiëren. Als je toch foto’s (of video’s) van jezelf plaatst of verzendt, zorg dan dat je er niet herkenbaar op staat. Let ook altijd goed op wat er op de achtergrond van je foto staat. Zorg dat de plek waar je de foto nam geen ongewenste gegevens meestuurt over jou. Bijvoorbeeld: een foto van jezelf met op de achtergrond beelden van jouw kamer, je interieur, foto’s op een kastje van je ouders, je partner, je kindjes, je vrienden- of sportclub , of een unieke poster of schilderij aan de muur. Het zijn allemaal zaken die bepaalde mensen kunnen herkennen en naar jou toe leiden.

Tip 6: Als je intuïtief aanvoelt dat er gegevens over jou worden gevraagd die je eigenlijk liever (nog) niet prijsgeeft, doe het dan ook niet. Volg je gevoel van twijfel, en wijk daar geen millimeter van af. “Better safe than sorry” zegt het wijze spreekwoord. Laat je nooit dwingen om iets te verzenden of prijs te geven onder het mom van “dat hoort zo” of “je vertrouwt me niet als je dat niet doet.” Soms laten subs zich wel eens verleiden door zo graag te willen gehoorzamen aan de vraag van een Dominant. Vertrouwen is een lastig iets. Om iemand te kunnen vertrouwen zal hij of zij eerst moeten aantonen jouw vertrouwen waard te zijn.

Tip 7: Als je dan toch gechanteerd wordt met de gegevens die je prijsgegeven hebt, stap naar de politie en dien een klacht in. Politiediensten zijn vertrouwd met deze zaken; er is weinig dat hen nog zal verrassen en ze zullen je meestal een degelijke opvang aanbieden. Je kan maar beter daar met schaamrood op je wangen staan, dan voor je partner, kinderen, familie of vrienden. Als er afkoopgeld gevraagd wordt door afpersers (phishing), weet dan dat als je 1 keer hierin meegaat, het haast zeker niet bij die ene keer zal blijven. Wat in de handen van een derde gevallen is, is voor jou oncontroleerbaar wat er verder mee zal gebeuren. Ga niet in gesprek met afpersers; je trekt meestal aan het kortste eind. Negeer mails, ga niet chatten en ga al zeker niet in op een vraag tot persoonlijk contact.

Tip 8: Zoals reeds gezegd, alles wat via internet loopt is nooit 100% veilig. Het meest veilige communicatiemiddel is je telefoon. Daar houden providers dan weer gegevens over bij, maar die zijn gebonden aan de privacywetgeving. Telefoneren met een afgeschermd nummer of SMS’en (texten) bieden nog de beste garanties.

Tip 9: Kijk kritisch naar de cookiemeldingen die wettelijk gezien altijd getoond, en door jou goedgekeurd, dienen te worden. Krijg je geen cookiemelding? Vertrouw de zaak niet. Krijg je ze in een onbegrijpelijk taal gepresenteerd? Surf elders verder. Vaak zullen ze in de Engelse taal opgesteld zijn. Doe de moeite ze te lezen en proberen te begrijpen waar je je goedkeuring voor geeft.

Internet is een prachtig medium, als je weet wat je ermee doet.

Team Stichting Info BDSM

Trefwoorden: internet – privacy – phishing – sextortion – veiligheid