mei 2019

BDSM en communicatie

Mijn persoonlijke ervaring met vanillaseks is dat we eerst deden en daarna (veel te weinig) spraken. Ik vermoed dat dit voor erg veel stellen geldt. We zijn opgevoed met uitspraken als: “seks gaat vanzelf”, “als het zover is, dan weet je wel wat je moet doen”, “laat je lichaam maar spreken” en vooral: “dat moet je aanvoelen”. Samen napraten na de daad, wie doet dat? Misschien hooguit het cliché: “Was it as good for you as it was for me?” waar je waarschijnlijk uit vriendelijkheid positief op antwoordt (of om er snel vanaf te zijn!).

In seks zijn we uiterst kwetsbaar en laten we letterlijk onze meest blote kant zien. Feedback van de ander op onze acties voelt al snel als een aanval, wordt persoonlijk opgevat en leidt misschien tot onzekerheid. We schieten al snel in de verdediging door terug te kaatsen wat de ander allemaal beter zou moeten doen.
Gebrek aan communicatie en feedback heeft als gevolg dat we in bed bij de ander veel dingen doen die we zelf juist graag zouden willen ontvangen. Je streelt zijn nek, omdat dat bij jouzelf zo’n heerlijk gevoelig plekje is. Ons referentiekader is gevuld met onze eigen verlangens want we weten niet waar de behoeften van de ander liggen (tenzij je helderziend bent).

In gezonde BDSM is dit per definitie onmogelijk. Enerzijds omdat de behoeften tegenovergesteld zijn (de een wil macht hebben, de ander wil de macht uit handen geven), anderzijds omdat het scala aan spelmogelijkheden zo groot is, dat partners vooraf wel zullen móeten communiceren. Ik moet er niet aan denken dat mijn Dominant over mij heen gaat plassen, denkend mij daar een groot plezier mee te doen (not!).

Zo worden BDSM’ers gedwongen te spreken over seks, lust, fantasieën en dromen én hun angsten. Bijzonder leerzaam. Ik ervaar het als een waardevol groeiproces. In samenspraak met mijn Dominant leer ik als sub feedback te geven. “Toen jij dat deed, voelde ik me ….. Wat ik op zo’n moment nodig heb is…… bijvoorbeeld……”. Mijn Dominant heeft goed geluisterd. Het resultaat? De volgende sessie was meer dan geweldig, voor beide partijen. Het heeft onze band verder verdiept doordat we elkaar nog beter hebben leren kennen en vooral: waarderen.

Ook feedback geven?

Houd dan in gedachten:
> Kies een rustig moment.
> Hou het helder en concreet, haal er niet van alles bij.
> Praat over handelingen en niet over de ander als mens.
> Vertel wat de gevolgen zijn bij jou: wat je voelt / ervaart.
> Vertel wat je behoeften zijn.
Luister goed naar elkaar en check regelmatig of je de ander goed begrepen hebt.

Verder praten? Onze mailbox staat open.

Team Stichting Info BDSM

Trefwoorden: concrete communicatie – voor het spel – na het spel – BDSM vereist feedback