januari 2016

Na de hype – donderdag 7 januari 2016

Stichting Info BDSM begint aan zijn 5de werkjaar.  2015 was een nog drukker jaar dan het vorige. Of het door de “50-tinten-hype” kwam? We vermoeden maar deels, want ook nu het stof daarover wat gaan liggen is, komen steeds meer mensen op onze website en in onze mailbox terecht.

Het voorbije jaar hadden we soms korte, maar vaker langdurige, gesprekken met 69 mensen. Wat maakt dat we sinds het ontstaan van de Stichting met 245 mensen over BDSM en hun vragen over of positionering in hun leven hebben gepraat. Soms waren het kortlopende contacten. Soms hadden we maandenlange gesprekken. Soms zagen we plots mensen na jaren van “afwezigheid” weer verschijnen. Soms hadden de vragen alle tijd en … heel soms waren ze superdringend.

Steeds vaker werden we ook gecontacteerd door professionele hulp- en dienstverleners, wisselden we informatie uit, schreven we mee of werkten we samen met (teams van) deskundigen. Zo maakte bijv. onze samenwerking met Stichting Consensual Deviance, maar ook met researchers en onderzoekers dat ons netwerk groeide en dat we niet naast, maar met elkaar gingen werken voor een helderder begrip van BDSM en minder be- of veroordeling.

De in 2013 opgestarte e-boekenreeks “Seks, Genot & Grenzen ” deed het in 2015 bijzonder goed (ruim 900 downloads). Een reeks grensverleggende boekjes over spannende en a bit out of the ordinary-seksbelevingen. Een boeiend project omdat we hier, naast ervaringsdeskundigen, ook deskundige hulpverleners bereid vonden om eraan mee te werken. Zo ontstaat een multidisciplinaire kijk op seks; iets wat verhelderend en taboedoorbrekend moet werken. BDSM is in deze reeks slechts een “randfenomeen”; een bewuste keuze die we gemaakt hebben om beide werelden – vanilla en BDSM – wat dichter bij mekaar brengen.

En steeds makkelijker kregen we voor deze reeks ervaringsverhalen van mensen binnen. De verhalen die maken dat de theorie “handen en voeten” krijgt. Dat droge wetenschap gaat leven en vorm krijgt door te kunnen lezen hoe mensen de dingen beleven en waar ze mee worstelen of waar ze euforisch over zijn.  We zijn en blijven er dankbaar voor want we zijn er voor hen en dankzij hen zijn we er weer voor anderen.

Inmiddels zijn we het getal “2016” al wat gewend en staan we vol energie klaar om er een mooi 5de levensjaar van te gaan maken, dankzij, met én voor jullie! We hopen dat jullie dit jaar zullen vinden wat je nodig hebt om gelukkiger door het leven te gaan … en dan zoals jij echt bent!

Het team “Stichting Info BDSM” 

Trefwoorden: jaaroverzicht 2015