december 2016

Moet ik met deze Dom in zee? – maandag 19 december 2016

Deze blog werd gebaseerd op informatie die hier terug te vinden is:
http://www.psyned.nl/blog/113/een-beknopte-handleiding-voor-je-intuitie/

Je staat op het punt om iets te doen, maar iets houd je tegen. Je kan het niet goed uitleggen, maar je voelt dat er iets niet klopt. Oftewel: je intuïtie laat van zich horen. Volgens de psychologische wetenschap kan je die intuïtie vaker vertrouwen dan je denkt. Maar dan is het natuurlijk wel handig om te weten wanneer precies. Vandaar: een kleine handleiding.

Het Amerikaanse blad TIME ging hiervoor onlangs te rade bij het werk van onderzoeker Gary Klein – een onderzoeker die zelfs het Amerikaanse leger lessen in intuïtie heeft gegeven. Op basis van de lessen die zij hiervan leerden én onze eigen ervaring: Een Beknopte Handleiding Voor Je Intuïtie.

Wat is je intuïtie precies?

Hoe meer je met een bepaald soort situatie in aanraking komt, hoe meer je vertrouwd raakt met de patronen die er in voorkomen. Op basis van die patronen word je steeds beter in het inschatten van wat er in die situaties gaat gebeuren. Dat herkennen van die patronen, dat is je intuïtie.

Het is natuurlijk niet een soort helderziendheid, dat is belangrijk om te onthouden. Als je een naar voorgevoel hebt is dat niet omdat het lot sowieso iets vervelends voor je in petto heeft. Je nare voorgevoel is een inschatting die je onbewust maakt op basis van wat je in voorgaande situaties hebt gezien, en dat kan dus ook onterecht zijn.

Wanneer kan je het beste vertrouwen op je intuïtie?

Je intuïtie werkt het allerbeste als je veel ervaring hebt met soortgelijke situaties. Dan heb je dat inschattingsvermogen getraind, en werkt je intuïtie zelfs beter dan als je een situatie uitgebreid uitdenkt.

Beter dan een volledige rationele analyse? Ja echt. Er zijn meerdere onderzoeken waarbij werd gevonden dat ervaren mensen betere beslissingen maakten op basis van hun intuïtie dan op basis van systematische analyse in complexe situaties.

Een klassiek voorbeeld in de psychologie is het onderzoek met een kaartspel: twee stapels waar de proefpersonen kaarten van mochten trekken. Er zaten in beide stapels zowel beloningen als straffen (punten erbij, punten eraf). Wat de proefpersonen niet wisten van tevoren was dat er in de ene stapel grotere straffen zaten dan in de andere. Wat bleek: voordat de proefpersonen dit bewust opmerkten lieten ze onbewust al angstreacties zien voordat ze een kaart van de stapel met meer risico namen.

Hoe dat komt? Het is een handigheidje van je brein, als een sluipweggetje dat je kan nemen dat je sneller op je bestemming brengt. Rationeel en bewust door alle mogelijkheden gaan kost erg veel tijd, en we raken er eigenlijk ook van in de war. Op basis van het herkennen van die bekende patronen kunnen we echter intuïtief al enorm veel mogelijkheden uitsluiten. Zo komt de beste oplossing veel efficiënter naar boven.

En wanneer kan je beter niet op je intuïtie vertrouwen?

In twee situaties kan je beter niet alleen maar op je intuïtie vertrouwen:

Situatie 1: Als je weinig ervaring hebt. Een ongetrainde intuïtie kan je beter niet blind vertrouwen. Als je stress hebt over een beslissing gaat je brein zoeken naar patronen. Als je de patronen van die situatie niet goed kent kan het zijn dat je onbewust de situatie gaat vergelijken met een ervaring die helemaal niet van toepassing is.

Situatie 2: Als je probleemstelling een feitelijk antwoord heeft. Er is een verschil tussen de vraag: ‘hoeveel koekjes hebben we gegeten vandaag?’ en de vraag: ‘hebben we morgen zin in koekjes?’. Het ene heeft een juist antwoord. Voor het antwoord op de tweede vraag kan alleen een inschatting worden gemaakt. Bij een vraag die feitelijk kan worden beantwoord zal rationeel nadenken waarschijnlijk een betere oplossing geven.(…)

Maar nu heb je een Dom leren kennen via internet. Chatten, mailen, sms’en is helemaal spannend, opwindend en geil. Ooit komt de vraag: “Ga ik met deze man irl een BDSM-spel spelen?”

Wat zegt je intuïtie daarover en hoe spring je er mee om?: 4 tips

1. Vaak heb je reeds bij een allereerste contact een soort voorgevoel: dit zit goed of er klopt iets niet. Ga dit “er-klopt-iets-niet-gevoel” niet uit de weg, ook al kan je niet meteen de vinger leggen op wat er dan precies niet klopt. Je intuïtie probeert je iets te vertellen; iets wat je intuïtief niet kan oplossen, maar enkel maar door door te vragen tot je het antwoord weet dat je nodig hebt. Vraag dus door en laat “blinde vlekken” in een verhaal niet onaangeroerd.

2. Intuïtie werkt prima als je veel ervaring hebt in een bepaalde soort keuze. Nu is – zeker voor beginnende subs – die ervaring erg klein tot geheel onbestaand en dan is het verstandig om ernstig rekening te houden met je negatieve voorgevoelens. Eens je ruimere ervaring hebt met online contacten kan je meer vertrouwen op wat je intuïtie je vertelt.

3. Maar intuïtie kan je ook trainen door heel veel te oefenen. Je bouwt intuïtie op door ervaring, dus als je een betere intuïtie wil opbouwen voor bepaalde situaties is het goed om gewoon uit te proberen, te vragen en ook fouten te maken. Niets kan je zoveel leren als een paar goede fouten. Maar train dan op “veilig” terrein. Train dus niet op “could-be-Doms” maar op andere mensen die je voor het eerst ontmoet, die een bijzondere indruk op je maken en check wat je intuïtie jou vertelt over hen bij bijv. familie, collega’s, vrienden en bekenden.

4. Tenslotte kan je je intuïtie een handje helpen door het “dit-zit-goed” of “er-klopt-iets-niet” gevoel te gaan beredeneren. Je kan voor beiden scenario’s gaan bedenken welke mogelijke gevolgen zouden kunnen ontstaan.  Stel je dus de vraag: “Wat als?” Als het antwoord op deze vraag teveel risico’s voor jou met zich meebrengt, dan kan je overwegen om ermee te kappen of kan je gaan werken aan een degelijke back-up procedure. Wil je daar meer over weten, kan je bijvoorbeeld hier gaan lezen hoe je dat kan doen: KLIK HIER

Tot slot. Leer je bewust worden van je intuïtie en je eerste indruk te waarderen als zijnde een natuurlijke en gezonde alarmbel. Feilloos is die alarmbel niet, maar vaak zit ze er pal op.

Sebastianus

Trefwoorden: intuïtie – eerste indruk – vertrouwen – ratio