augustus 2015

Zoek de 7 verschillen 😉 – vrijdag 28 augustus 2015

We doen het niet vaak, maar soms wel. Het plaatsen van BDSM-filmpjes. Onderstaande links brengen je naar de bekende website “Xvideos”.

Beide filmpjes tonen commerciële BDSM-scenes. Telkens dezelfde sub, maar met twee verschillende Doms. Het resultaat ligt ongeveer een melkweg uit mekaar.

Zie jij de 7 verschillen? Grapje natuurlijk, maar 2 manieren om BDSM te beleven. Wie en wat jij verkiest, is aan jou om te beslissen:

SESSIE 1

en

SESSIE 2

Sebastianus

Trefwoorden: BDSM-video’s – verschil – keuze

—–

Mooie vakantie, teleurstellende boeken– zondag 23 augustus 2015

Ik hoop dat je net als ik een schitterende vakantie gehad hebt.  Vakantie betekent ook tijd om boeken te lezen, iets waar ik anders amper toe kom. Dat zal voor jou waarschijnlijk niet anders zijn. Zo had ik (o.a.) 2 boeken mee die er al lange tijd lagen:

SM In Het Echt – Alles over de fantasie en de praktijk van bdsm en kink – N. Bouman en M. Vonk – (zelf uitgegeven boek bij) Brave New Books – november 2014 – 229 p.
en
Alleen Voor Vrouwen – Alles over het vallei-orgasme – M. Janssen – uitgeverij Boekerij – februari 2015 – 200 p.

Laat ik met het laatste beginnen.

Alleen voor vrouwen – Alles over het vallei-orgasme

Ik had al meteen gewaarschuwd moeten zijn met de titel. Maar ja, een mens hoopt dat de vlag niet altijd de lading dekt. Helaas nu wel. Het is erg jammer (haast onbegrijpelijk) dat mannen in dit hele boek slechts secundair (of moet ik tertiair schrijven?) aan bod komen. Alsof mannen nou net niet de meest voorkomende sekspartner van vrouwen zouden zijn (?!) Als je een boek wil lezen over hoe je als vrouw misschien tot de meest ideale vorm van de individuele seksualiteitsbeleving zou kunnen komen, dan kan je wat hebben aan dit boek.  Maar niet zonder cursus natuurlijk! Als je als hetero stel, en in de verlenging daarvan, als lesbisch stel tot “de beloofde buitenaardse beleving” wenst te komen, dan kom je erg bedrogen uit.

Enkel vrouwen komen aan bod met hun verhalen. Vrouwen die meestal een verouderde, door geloof of ouders fel vertekende of ronduit onbestaande seksuele opvoeding hebben gehad en vrouwen die klaarblijkelijk niet in staat waren om in echte verbinding met hun (mannelijke) partners te komen. Seksualiteitsbeleving is inderdaad een zaak van je eigen lichaam en geest leren (her)kennen en doorgronden, maar een seksuele relatie met een partner van het andere geslacht vraagt veel meer dan dat. Het vraagt communicatie, samen leren en werken, en vooral openstaan voor wat beiden lekker vinden en de bereidheid om samen het beste compromis te vinden.

Met een boek waarin “ook mannen kunnen het leren” als enige boodschap aan mannen wordt meegegeven, doe je meer slecht dan goed, volgens mij. Maar het komt uit het Oosten (Taoïsme) – dus is het goed – is de saus waarin dit alles gedompeld wordt en dat gaat misschien op voor Oosterse mensen met hun typische eigen waarden, normen en cultuur, maar ruikt erg naar Feng Shui-verlakkerij voor ons Westerse mensen.

Maar het wordt nog erger … Het afgeven op BDSM-beleving en andere meer experimentele seks maakt van dit boek 1. Een wat enggeestig en vertekend betoog en 2. Een duidelijke, verkapte marketingboodschap voor de groep (we-zijn-die-50-tinten-hype-toch-echt-wel-kotsbeu-vrouwen) om maar zoveel mogelijk mensen de (overigens dure) cursus te laten volgen. Als je een boek wil schrijven dat werkelijk mensen dichter bij elkaar wil brengen, breek dan niet alle – van jouw afwijkende visie op seksualiteitsbeleving – andere belevingsvormen af, maar hou je blik open en onbevooroordeeld. Lijkt me ook een goeie eigenschap van elke journalist, toch?

Het wordt haast ridicuul als het weinige dat we dan over dat “vallei-orgasme” te weten komen in het boek, volgens mij heel erg veel raakvlakken heeft met de wijze waarop ik – en talloze BDSM’ers met mij – BDSM-seks beleven.  Dat gaat over diepgekoesterde verlangens leren uiten, de verbinding met elkaar opzoeken, mekaars lijf en geest door en door leren kennen, energie uitwisselen en intens vasthouden, het 1 + 1 = 3-gevoel van 2 mensen.
Tenslotte zou het ook leuk geweest zijn moest de lezer alvast wat handvatten mee hebben gekregen waar ZIJ al iets aan had gehad VOORALEER de cursus te gaan volgen.

Jammer, maar helaas.

En dan boek 2:

SM in het echt – Alles over de fantasie en de praktijk van bdsm en kink

De flaptekst klinkt veelbelovend, maar na het lezen van dit erg magere boekje (229 pagina’s –waarvan een 15-tal blanco en bovendien in een erg groot lettertype) is mijn conclusie: Ze geven nergens antwoord op. Het had perfect in de reeks “for Dummies” gekund. Nou, op zich is de doelstelling van die reeks niet verkeerd, ware het niet dat de auteurs door geen antwoorden te geven, meer chaos creëren dan duidelijkheid.  Iets waar vele mensen die met BDSM-behoeften geconfronteerd worden, nu net wél naar op zoek zijn. Het boek belooft dus iets wat het absoluut niet waarmaakt.

Het is geschreven in een “Flairgehalte”: simplistisch en vooral niet te ingewikkeld doen.  Er worden geen concrete oplossingen gegeven voor je vragen. Je krijgt geen materiaal aangeboden om voor jezelf aan oordeelsvorming te doen omdat zaken deels of te kort worden aangehaald.  Van (ervarings)deskundigen mag je toch verwachten dat ze meer de diepte ingaan en bijv. voor- en nadelen bij bepaalde keuzes aangeven. Denkmateriaal waardoor je zelf tot een beeld kunt komen, waar je zelf wat aan hebt.

Wat ik ook helemaal mis is de gevoelskant, vanuit de reflectie kijken naar BDSM-verlangens. Als je plat wil snappen wat de termen zijn, heb je hier voldoende aan. Als je wil doorgronden wat het betekent voor mensen, dan kan je beter een ander boek lezen.

Voor auteurs met zoveel jaren BDSM-ervaring vond ik het dus een gemiste kans om er veel meer van te maken. Nu is het los bij mekaar geharkte info, eerder samenvattend dan verdiepend. En tijdens het lezen bekroop me steeds meer het gevoel dat er bij het schrijven van dit boek wel heel veel haast heeft achter gezeten. Dat doet vermoeden dat de doelstelling van het schrijven niet bedoeld was om de lezer beter te informeren, maar om de auteurs een zekere autoriteit aan te meten.

Tot slot. Dit boek is duidelijk door 2 mensen los van elkaar geschreven, waardoor je geen eenheid krijgt en soms betere en soms slecht uitgewerkte passages krijgt. Extra verwarrend wordt het als diverse terminologie door mekaar gebruikt wordt en er daarbij geen toelichtingen worden gegeven.

Jammer, maar 2 x helaas.

Beide boeken hebben de woorden “alles over” in hun titels. Ook daar kan je best al meteen een vraagteken bij plaatsen als je de omvang en complexiteit van de onderwerpen ziet … alsof je in één boek alles over een vorm van seksualiteitsbeleving zou kunnen neerschrijven (?!) Gelukkig hebben beide, magere, boeken mijn schitterende vakantie niet stuk gekregen. Daar heb ik echt alles gekregen wat ik verlangde, maar dan echt alles. Maar dat past dan weer niet in een boek, laat staan een blog.

Sebastianus

Trefwoorden: recensies – boeken