november 2014

Baas in eigen slaapkamer? – vrijdag 21 november 2014

Blijkbaar ben je dat in België niet, als we de krantenartikels mogen geloven (zie links).

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20141118_01383574

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20141119_01383918/veroordeeld-voor-sm-in-eigen-slaapkamer

http://www.knack.be/nieuws/belgie/sm-koppel-veroordeeld-wegens-toebrengen-slagen-en-verwondingen/article-normal-512047.html

Ik wil me niet ten gronde uitspreken over deze veroordeling – ik ken alle details niet – maar de uitspraak doet vermoeden dat rechters nog (steeds) niet begrepen hebben dat mensen – meerderjarig, handelingsbekwaam en vrijwillig – BDSM willen beleven, dat ze dat op film of video willen vastleggen en deze te koop kunnen aanbieden voor de liefhebbers.

Het doet je ernstig nadenken, bedenkelijk in het haar krabben of minstens je wenkbrauwen fronsen. Onze wetgeving voorziet blijkbaar nog steeds niet dat er mensen zijn die dat fijn vinden; dat er mensen zijn die zo elkaar bevredigen; dat er gezonde (liefdes)relaties op gebaseerd zijn. Is het niet aan rechters om de wet te interpreteren, aan te passen aan het moderne denken en onze meer vrijdenkende maatschappij? Is het niet de rechtspreker die de wetgever dient bij te sturen?

Ja, pijn kan ook fijn zijn. Mensen die wat geleerd hebben over hoe de menselijke geest en lichaam functioneren begrijpen dat. Ze weten hoe hormonen werken, hoe de menselijke geest soms wat bizarre behoeften heeft, hoe mensen bevrediging, rust en verbinding vinden als ze hun diepste verlangens met elkaar kunnen beleven.

Of ligt het aan het feit dat het in beeld werd gebracht en te koop aangeboden? Geeft het aanleiding tot geweldpleging of misbruik? Nodigt het anderen uit om het ook maar te gaan doen?
Moeten we dan maar alles wat anderen op “slechte ideeën” kan brengen bannen van onze beeldschermen?  Zullen we meteen dan ook alle war games maar verwijderen? Televisie-uitzendingen, die schokkende beelden van oorlog en geweld vertonen, verbieden? Of dacht je misschien dat je daar niet voor hoefde te betalen? We worden er ongewild toch mee geconfronteerd!

Baas in eigen slaapkamer? Ja, als je het maar in stilte doet en vooral aan niemand laat zien! Hoe dubbel blijkt onze moraal maar weer eens te zijn?!

Sebastianus

Trefwoorden: BDSM strafbaar – onaangepaste wetgeving