december 2013

Het derde kaarsje brandt – maandag 30 december 2013

Vorig jaar schreven we nog dat we 2 kaarsen op de taart plaatsten. Logischer wijze plaatsen we er nu een derde bij. Hoewel, zo logisch was het niet… het was een meer dan boeiend jaar waarin – opnieuw – erg veel gebeurd is.

Ons eerste boek “Ik wil je beheersen!” kreeg dan uiteindelijk veel aandacht, en vervolgens kwam er ook een e-versie onder “Brave New Books” bij. Het boek is nu verkrijgbaar in een 20-tal e-shops.  Over de beslissing of we ook via andere uitgevers deze e-versie moesten gaan aanbieden, is er intern flink wat discussie geweest. Het financieel effect voor de Stichting werd er natuurlijk minder door, maar we hebben gekozen om dat te doen waar we voor staan: toegankelijkheid van informatie! Hoe we de werking van de Stichting, met name de kosten voor de website, rond moeten krijgen voor het komende jaar weten we nog even niet, maar we vertrouwen er op dat onze “vaste klanten” toch ook hun aankopen zullen blijven doen via onze website, en niet enkel via de “grote jongens”. Uiteindelijk zijn we blij dat met deze stap het boek door meer mensen makkelijker aangekocht kan worden.

Het eerste boek had ons een jaar schrijfwerk gekost, en het ziet er naar uit dat zijn opvolger “BDSM, ik beheers je!” dat opnieuw zal vergen. Boeken (samen) schrijven blijft een behoorlijke klus! De eerste titel verwees naar het onder de knie krijgen van het fenomeen BDSM, de gevoels- en belevingswereld die daarbij hoort, de twijfels, de (h)erkenning en de ontwikkeling die daaruit voortvloeide. De tweede titel gaat verder daar waar de eerste ophield. Dit boek bevat opnieuw een mix van wetenswaardigheden, belevingen, raadgevingen waar anderen wat mee aankunnen, én wat nieuw is … het bevat ook wetenschappelijke onderzoeksgegevens. Eindelijk kwamen er in 2013 enkele zeer opzienbarende en baanbrekende rapporten vrij over de psychologische karakteristieken en de beleving van BDSM’ers, en dat in Nederland én Vlaanderen. De onderzoeken van A. Wismeijer & M. van Assen (NL) en J. Seeuws (B) brachten BDSM in kaart en vooral ook een stuk dichter bij andere wetenschappers én hulpverleners.

Voor “BDSM, ik beheers je!” kozen we voor een gespreide verschijning, nl. per hoofdstuk. Terwijl we dit schrijven zijn de twee eerste hoofdstukken inmiddels gratis verkrijgbaar en worden ze ook gretig gedownload. De volgende 5 hoofdstukken zijn allemaal in vergaande staat van uitwerking maar wachten nog op feedback en aanvullingen. Nog meer dan het eerste boek, werk(t)en hier meerdere mensen aan mee waardoor een nog ruimere kijk op BDSM ontstaan is … nu ook eens één door niet-BDSM’ers! En daar zijn blij én trots op. Er blijken zoveel “gelijkgeaarde” mensen te zijn die hun kennis en ervaring met ons en met anderen willen delen. Het is de “V” van vertrouwen die ons raakt!

Daar waar de eerste titel nog een wens uitdrukte, is de tweede een statement: We weten wie we zijn, we weten wat we willen en we eisen de erkenning op van onze geaardheid als atypisch maar niet pathologisch. De 50 tinten-hype heeft het praten en denken over BDSM in 2013 een stevige impuls gegeven, toch lag deze aandacht niet aan de basis van noch de wetenschappelijke onderzoeken, noch het schrijven van ons tweede boek … die fundamenten waren lang voordien reeds gelegd. En dat is maar goed ook, vinden wij. Hypes komen en gaan… BDSM is van alle tijden.

Waar we vooral blij mee zijn is dat meer en meer mensen ons vinden, onze website, onze mailbox. Hun vragen en verhalen waren ook heel erg richtinggevend voor ons tweede boek; grote delen komen letterlijk van hen en uit gesprekken die we samen gehad hebben. Zo wordt hun denken en voelen vermengd met het onze, en is de kans groter dat er zich ook meer mensen in herkennen. Opvallend is dat meer en meer mensen ons vinden via zoekmachines en dat het aantal mannen de laatste tijd plotseling enorm toeneemt. Ook de “toevloed” uit Vlaanderen is het laatste jaar zowat verdrievoudigd. Waarom dat nu zo is weten we niet, maar het stemt ons tot tevredenheid.

Daarnaast startte Stichting Info BDSM dit jaar ook een boekenreeks op, “Seks, Genot & Grenzen”. Een reeks grensverleggende boekjes over spannende en a bit out of the ordinary-seksbelevingen. Een boeiend project omdat we hier naast ervaringsdeskundigen ook professionele hulpverleners bereid gevonden hebben om eraan mee te werken. Zo krijgen we een multidisciplinaire kijk op seks, iets wat verhelderend en taboeverbrekend moet werken. BDSM is in deze reeks slechts een “randfenomeen”, een bewuste keuze die we gemaakt hebben om beide werelden, vanilla en BDSM, wat dichter bij mekaar brengen.

We kijken reikhalzend uit naar wat 2014 ons zal brengen. Enkele onder ons hebben hun andere bezigheden op een lager pitje gezet zo dat er meer tijd vrijgekomen is om samen met vraagstellers mee te denken en verder en meer publicaties te realiseren. We doen het met overtuiging en passie omdat we weten dat het gewaardeerd wordt en er zelf ook wijzer van worden, elk dag weer.

Het team “Stichting Info BDSM” 

Trefwoorden: jaaroverzicht – boeken