september 2012

Thuis in de dungeon – De fetisj-familie – Gooise vrouwen in bondage? – zaterdag 22 september 2012

Ja, er wordt de laatste maanden wat gepubliceerd over BDSM. Zowat alle vrouwenbladen schrijven erover. Nou, over BDSM? … vooral dan over de “50 shades”-trilogie. Bladen houden ervan over hype’s te hypen. Dat scoort lekker en is “in”. Wij, als Stichting Info BDSM, werden plots langs alle kanten benaderd om onze visie over deze trilogie te geven. Wat wij dan wel van de boeken vonden? En of ze BDSM nu in een ander daglicht stelden? Of de BDSM-community daar nu blij mee was? En wat we er goed of fout aan vonden?

Toen we maanden geleden nagenoeg van al die bladen, die nu over de trilogie publiceerden, hun redacties aanschreven en hen aandacht vroegen voor het onderwerp “BDSM” kregen we niet 1 (ja, u leest het goed, 0 dus) reactie. Toen we tientallen persberichten over ons boek verzonden, dat geen fictie is en door mensen geschreven werd die BDSM echt beleven, toen was er geen ruimte voor die boodschap. Een boodschap die zoekenden kan helpen zichzelf en hun beleving beter te plaatsen en aanvaardbaarder te maken. Een boek dat duidt, waarschuwt, maar ook aanzet tot verantwoord experimenteren en vooral communiceren.

Maar ach ja, een boek is toch ook maar boek. Mensen zijn veel belangrijker toch? Er zijn nog steeds 1 op 10 mensen op deze aarde die wat met BDSM hebben als we onderzoekers mogen geloven (wat we ook doen omdat we reeds jaren onze ogen openhouden en met talloze mensen contacten hebben onderhouden). Die mensen waren er voor dat mevrouw James haar boeken publiceerde, en die zijn er nog steeds.

Toen waren die mensen en onze vraag naar aandacht voor deze mensen blijkbaar niet belangrijk. Nu, dat er een hype ontstaan is, zijn wij BDSM’ers dan toch belangrijk geworden te zijn? Om mijn zelfgestelde vraag heel eerlijk te beantwoorden: “Nee, ik denk het niet. BDSM-beleving is niet belangrijk genoeg. Tenzij er iemand schatrijk van wordt natuurlijk. Of tenzij één of andere celebrity zich out als BDSM’er omdat het op dat moment een verstandige marketing move is. Dat is pas echt belangrijk!”

Moeten we dan maar hopen dat mevrouw James haar vierde deel op de markt brengt? Of dat er nu maar snel een film over “Ana” en “Christian” gemaakt wordt? Een soap misschien…?  Het zou in elk geval de aandacht voor BDSM wat warm houden.

Beste redacties van vrouwen- en andere bladen … BDSM is een geaardheid waar honderden miljoenen normale mensen wat mee hebben. Miljoenen mensen verzwijgen het, miljoenen mensen worstelen ermee. Laten we hopen dat dat besef eens zal hypen én dat u aandacht zal gaan besteden aan deze seksuele geaardheid én op een on-media-geile en sensatieloze manier aan journalistiek zal gaan doen.

Volgens mevrouw James bestaat BDSM uit vele tinten van grijs, volgens ons uit alle kleuren van de regenboog. Het wordt hoog tijd dat jullie het in gaan kleuren!

PS1: Tips voor bedenkers en scenarioschrijvers van soaps: zie titels van deze blog! U mag ze gratis lenen.
PS2: Lieve, luistergrage en bereidwillige journalisten, u bent nog steeds van harte welkom om over BDSM te praten en te schrijven. We wensen jullie veel succes met redacties te overtuigen dat er meer dan 50 tinten zijn.

Sebastianus

Trefwoorden: BDSM is meer dan een hype – goed of kwaad – sensatiezucht