juni 2012

Gastblog Miss Twinky: Steeds meer aandacht voor BDSM – vrijdag 15 juni 2012

Ik lig onder de warme deken en er loopt stil een traan over mijn wang. Met een zucht klap ik de cover van “Vijftig tinten grijs” dicht. Boek uit! En stiekem ben ik een beetje verdrietig.

Toen het boek verscheen en de kranten kopten, was ik boos! Zoveel media-aandacht voor een boek dat door de Amerikanen opgeklopt was en daardoor door miljoenen huisvrouwen gelezen. De landelijk bladen raakten plotseling bijzonder geïnteresseerd. De Stichting Info BDSM wordt nochtans regelmatig juist dankzij ditzelfde boek gevraagd om uitleg te geven over BDSM.

Toen het boek “Ik wil je beheersen!” uitkwam hebben we diezelfde pers een aantal malen vanuit heel verschillende hoeken benaderd.  Er kwam niet eens een reactie terug! We werden er een beetje moedeloos van …

En dan komt er een Amerikaans boek en ontstaat er een hype: “50 shades of grey”. De verkoop van grijze stropdassen is nog nooit zo hoog geweest en ik voel me gekrenkt. Wat heeft dat stomme boek wel, wat wij niet hebben. Daarnaast heb ik een behoorlijk vooroordeel. Het zal wel opgeklopte SM zijn. Dat wat de buitenwereld ziet als BDSM, maar dat kant nog wal slaat als je er eenmaal echt van hebt geproefd.

Om te kijken of mijn vooroordeel klopt, neem ik met tegenzin het boek weer op … en eerlijk is eerlijk. Ik kan er van vinden wat ik wil, maar het verhaal grijpt me. Het gaat over liefde en verlangen. Het is de worsteling van het je wel of niet overgeven aan BDSM-behoeften. Het gaat over een eerste ervaring. Hij is zorgzaam en worstelt met zijn controledwang. Zij is een onbeschreven blad. Hij daagt haar uit, maar zij hem ook. Ze is niet slaafs en meegaand, maar sterk en getriggerd door het verlangen dat hij in haar wakker maakt. Hij zoekt constant naar de scheidslijn tussen eigen verlangen en haar mogelijkheden. Er wordt veilig gevreeën en gespeeld. Hij laat haar stap voor stap ervaren. Hij geeft haar de controle in hoe ver ze kan en wil gaan. Hij eist eerlijkheid en oprechtheid om te voorkomen dat hij haar beschadigd. Hij houdt van haar en worstelt met zichzelf omdat hij eigenlijk nooit echt heeft leren houden van. Ze gaan op zoek naar een mengvorm van BDSM en een liefdesrelatie. Soms de onderdanige in haar opzoeken, tegelijkertijd als partners naast elkaar staan.

Alles is geschreven vanuit de kernwoorden: Respect, Vrijwilligheid , Veiligheid, Vertrouwen, Verantwoordelijkheid en Voorzichtigheid. Dat is zoals wij van de Stichting BDSM ook graag zien! Dat is de reden geweest voor het schrijven van “Ik wil je beheersen!” Omdat het een leidraad geeft aan mensen die met dezelfde vragen worstelen. Wie ben ik dat ik dit lekker vind? Wat wil ik wel en niet? De worsteling tussen wensen en grenzen. Van jezelf en de ander! Die kun je pas uitvinden als je beiden bereid bent je in jezelf en de ander te verdiepen.

Ik wens dat mensen die zich herkennen in de hype, op zoek gaan naar zichzelf, naar informatie. Ik hoop dat ze de informatie vinden die hen helpt, die onafhankelijk is en kracht geeft om hun eigen unieke verlangen op een zo veilige mogelijk manier vorm te geven.
Met een tevreden glimlach bedenk ik me dat onze moedeloosheid bij de Stichting helemaal niet terecht was.  We hebben de behoefte wel degelijk goed gezien. De website wordt intensief gevolgd, ons boek wordt gedownload, onze blogs worden fel gelezen, en het belangrijkste … in onze mailbox komen de oprechte vragen binnen van mentees.

We hebben die Amerikaanse geldschieter die onze hype kan financieren helemaal niet nodig.

Miss Twinky

Trefwoorden: 50 shades of grey – ik wil je beheersen – media-aandacht – sensatie versus informatie

—–

Gastblog Miss Twinky: Het succes van “Vijftig tinten grijs”– donderdag 7 juni 2012

Ze komt binnen en geeft me als warm welkom een boek in handen. “Deze is nu helemaal hot, de vertaalde versie van “50 shades of grey”. Ben benieuwd wat jij er van vindt.”
Ik kijk naar het boek wat me in de handen is gedrukt. Een zilveren band er omheen met daarop geschreven dat er al 3,5 miljoen exemplaren van verkocht zijn.
Ik ben huiverig. Een boek over BDSM? Dat zal niet veel goeds voorspellen. Ik ken de uitwassen in de scene, de foute verhalen van mensen die vanaf veroordeling kijken naar het spel BDSM en eigenlijk niet begrijpen waar het mijns inziens over gaat. Dus dat boek, daar heb ik mijn twijfels over.

Ik leg het voor me, naast het boek “Ik wil je beheersen!” Het boek van waaruit ik zoveel helderheid heb gekregen over waarom BDSM bij mij past. Bij ons afscheid neem ik beide boeken mee in mijn tas. Mijn bijbel en de Amerikaanse hype liggen tegen elkaar aan te schuren in de benauwde ruimte.

Vlak voor het slapengaan, leg ik mijn eigen boek terug op zijn vaste plek en “de hype” nonchalant op de stapel ooit nog te lezen boeken.
Ik heb een drukke dag gehad en die avond lukt het me niet om in slaap te komen.  Als ik mijn kleine lampje aanklik valt het boek voor me op de grond en begin ik te lezen.
Een jonge vrouw in de eerste ontmoeting met een Dominante man. De verwarring en onzekerheid. Het zoeken naar een houding voor jezelf. Het gevangen worden in Dominante ogen.
Ik herken het verhaal. De vertwijfeling. Ik zou willen weten hoe goed en gezond dit afloopt. Of ze samen in staat zijn BDSM op een voor mij integere manier te beleven. De klokt tikt verder. Ik ben gegrepen door een soort van roman. Eentje die begrijpt waar mijn eigen verlangen ligt.

Ik kijk nogmaals naar de zilveren band… zoveel exemplaren verkocht in Amerika, ja dat snap ik wel. Als de eerste bladzijden het mogelijk maken om mensen te pakken in een wereld en hen stapje voor stapje mee te kunnen nemen in het spel van de beheersing, dan begrijp ik waarom al die Amerikaanse dames veilig vanuit hun eigen stoel hun fantasie de vrije loop hebben kunnen laten gaan. Het spel triggert. Dominantie doet zoveel met mensen. De wens om onderdanig te zijn daardoor ook. Als je diezelfde dames zou vertellen dat het BDSM is, dan vinden ze dat raar. Maar dit begrijpen ze want dit is een fictief verhaal!

Of het echt een succes is en de hoge verkoopcijfers waard? Of het voor mij de liefdevolle en integere kant van BDSM zal benadrukken? Ik heb geen idee! Daarvoor moet ik nog een aantal nachten wakker liggen en in de grijstinten van de nacht “mijn hype” doorlezen. Gelukkig is het maar fictie.

Miss Twinky

Trefwoorden: vijftig tinten grijs – fictie – fantasie versus realiteit

—–

Gastblog Maartje: Eerlijk Over Seks – woensdag 6 juni 2012

Overal zie je seks. Reclames met diepe decolleteetjes, Spuiten en Slikken, pop/ups van penis enlargements terwijl je zoekt naar een nieuw bankstel. En vooral op het web veel seks. Dertig! procent van het internetverkeer is porno. Dan zou je ook verwachten dat er minder taboe op seks is. Dat mensen makkelijker over hun wensen en problemen in bed praten. Niet waar!

Je bent op deze site aan het rondkijken. Waarschijnlijk omdat je nieuwsgierig bent naar bondage of SMspellen. Lijkt me lastig om dit binnen je relatie te bespreken. Of met vrienden of een hulpverlener. Ik zie als huisarts nauwelijks mensen die worstelen met interesse in BDSM. Blijkbaar is het moeilijk Eerlijk over Seks te zijn. En zeker als je vooral opgewonden raakt van niet klassieke seks.

Die schroom, waar komt die nou vandaan? Schaamte speelt een rol. En kwetsbaarheid. Angst voor afwijzing misschien. Het is goed te bedenken dat iedereen dit ervaart bij praten over seks. Je bent toch bang die ander af te wijzen. Of om uitgelachen te worden. Maar als je het niet bespreekt, verandert er ook niets! Goeie seks begint bij lullen! En zeker als je BDSM overweegt moet je met de billen bloot. Want eigenlijk is BDSM de enige seksvorm waarbij je de spelregels vantevoren moet duidelijk maken. Straks hang je daar ondersteboven vastgebonden, terwijl je verlangde naar de zweep. Dan heb je nog niet wat je wilde. Of wilde je allebei misschien… Dusss… Eerlijk over Seks! GO!!!

Om je een klein zetje te geven: Kies een goed moment. Zorg voor een fijne sfeer. En maak het niet te zwaar. Het gaat toch om iets leuks? Misschien kan je zelfs wat erotische spanning in je woorden of houding leggen. Dat nodigt pas echt uit tot verandering! Formuleer je wensen positief. Dus geen afkeuring van je huidige seksleven maar ideeën om andere, leuke dingen te doen. Bedenk dat je partner het waarschijnlijk ook lastig vindt om hierover te praten. Vraag voorzichtig naar zijn/haar fantasieen. Wie weet komen ze wel overeen. The Talk hoeft niet in een keer afgerond te worden. Soms moet je informatie even laten bezinken. Pak het later weer op. Nu weet je dat je samen kan praten. Misschien kan je de volgende keer nog iets verder gaan. Het zal je relatie verdiepen. En je seksplezier vergroten!

Enjoy life!

Maartje Goedhart, Huisarts met interessegebied Seksuologie

Website: Eerlijk Over Seks

Twitter: @EerlijkOverSeks

Facebook: MaartjeGoedhart/EerlijkOverSeks

Trefwoorden: taboe versus praten over seks – verdiepen van relaties – eerlijk – meer plezier