#Iwillnever

Ik heb met verstomming de Weinstein-affaire en de daarop volgende trending hashtags #MeToo en #Ihave op sociale media zitten volgen. De voorzichtige eerste schrikwekkende conclusies lijken dat 40% van de vrouwen een of andere vorm van seksuele intimidatie, geweld en misbruik hebben meegemaakt. Wat een trieste en schrikbarende conclusie! Nu zal niet elke inbreuk gepleegd zijn door een man, maar hoeveel dan wel? 35%? 30%? Moeten we daaruit dan concluderen dat ruwweg  1 op 3 mannen een dader is?! Als man voel ik me beschaamd voor mijn seksegenoten. Als partner van een vrouw voel ik me angstig. Wanneer zal het ons treffen?

Als BDSM’er en als medewerker van een Stichting die zich bezighoudt met het informeren en adviseren van mensen die een BDSM-behoefte hebben, weet ik dat er zich hier gevallen van geweldpleging voordoen. De meeste van onze inspanningen zijn juist gericht op het voorkomen van ongewenste zaken.
Vanuit de contacten met inmiddels ontelbare BDSM’ers heb ik altijd gedacht: “Het zijn uitzonderingen. Het valt binnen de BDSM-wereld eigenlijk nog wel best mee.”  Maar tegelijkertijd: “Hoeveel mensen die een BDSM-behoefte hebben en daar de beleving in de praktijk hebben omgezet, hebben gezwegen over het misbruik?” Als ik de onthullingen volg op sociale en andere media, dan moet er nog veel meer zijn dat het daglicht nooit zal zien.

En wat is dan: “…valt nog wel best mee”? Is één geval al niet teveel misschien? Is er één vrouw op deze wereld die dergelijke behandeling verdient? Ik dacht het niet!

Hoeveel Romy’s, Savannah’s en Anne’s moeten we nog vinden eer we gaan inzien dat er iets heel ergs aan het mislopen is met de manier waarop bepaalde mannen naar vrouwen kijken?!

Het wordt hoog tijd dat mannen gaan inzien wat ze veroorzaken. Inzien dat wat ze doen minstens een levenslang angsteffect heeft op vrouwen of erger. Het wordt hoog tijd dat moeders en vaders hun zoons gaan duidelijk maken dat er grenzen zijn die nooit overtreden mogen en kunnen worden. Dat ze hun dochters duidelijk maken dat ze hun grenzen mogen en kunnen aangeven en hen strijdbaarder maken tegen elke vorm van intimidatie en geweld. Dat er niks verkeerd is om “neen” te zeggen en dat ook overduidelijk kenbaar te maken, zonder schroom, zonder aarzeling, zonder terughoudendheid.

Het wordt hoog tijd dat we machtige mannen, die misbruik maken van hun status en macht, duidelijk maken dat we dit niet meer pikken. Dat consensus de weg is die het verste leidt en niet misbruik!

Het wordt hoog tijd dat er een nieuwe hashtag de wereld ingestuurd wordt: #I will never of #ik zal nooit. Ik zal nooit een vrouw (of eender welk mens) seksueel intimideren, geweld aan doen of misbruiken. Er bestaat geen enkele reden, geen enkel excuus waarom dit aanvaardbaar of tolerabel zou zijn. Ook niet binnen een BDSM-context. Want ook daar blijven vrijwilligheid en consensus altijd voorop staan … zonder enige uitzondering, zonder enig excuus!

En dat geldt evenzeer voor vrouwen, want ook mannen zijn het slachtoffer van seksuele intimidatie en misbruik. #Iwillnever moet dus de trend worden en blijven, voor mannen én voor vrouwen!

Sebastianus
56/2017-10