• Home
  • Activiteiten
  • Blogs
  • Previews
  • Shop
  • Contact
  • FAQ
Twitter Facebook

Ongewenst seksueel gedrag vs BDSM

De laatste maanden staan de media bol over ongewenst seksueel gedrag. Vrouwen - maar ook mannen - getuigen in grote getale dat ze er het slachtoffer van zijn. 

Onderstaande figuur geeft aan hoe mensen die anderen seksueel misbruiken denken over mensen, zich gedragen en handelen. Maar hoe zit dat in een BDSM-context? Daar zijn mensen juist op zoek naar onderdanigheid, naar vernedering, naar het ondergaan van bepaalde handelingen die in deze driehoek voorkomen. Waar zit dan het verschil tussen ongewenst seksueel gedrag en BDSM?

De gebruikte figuur is een adapatie van het origineel van: https://buildingboys.net/illustrated-guide-to-rape-culture-the-importance-of-sexual-consent/

Deze figuur toont aan hoe ongewenst seksueel gedrag ontstaat. Hoe het van misbruik tot geweld kan evolueren. De bron benoemt het als "de verkrachtingscultuur" of hoe verkrachting en ander seksueel geweld door een samenleving getrivialiseerd, gerationaliseerd en zelfs acceptabel gemaakt kan worden. Het begint onderaan de figuur als een "sluipend gif", en klimt op in steeds extremere vormen. Halverwege de driehoek verschuift het van misbruik naar geweldpleging. 

Hoe ziet de driekhoek eruit als we concreet gaan invullen welke handelingen en gedrag bij welke "fase" horen?

Expliciet geweld gebruiken:
- Verkrachting
- Incest
- Slagen en verwondingen
- Moord

Ontnemen van autonomie:
- Verdoven of drogeren
- Aanranding
- Gedwongen seksuele handelingen
- Betasten (seksueel)
- Negeren van stopwoorden
- Stiekem condoom verwijderen

Opzettelijk vernederen:
- Nafluiten
- Foto’s van geslachtsdelen toesturen
- Bedreiging en stalking
- Wraakporno
- Betasten (seksueel)
- Up-skirt-foto’s

Slachtofferen – blamen en shamen:
- Het zijn nu eenmaal mannen
- Het slachtoffer heeft er zelf om gevraagd
- Verkrachtingsgrappen
- Discriminatie
- Betasten (niet seksueel)
- Café/toogpraat
- Seksistisch gedrag
- Intieme details verspreiden
- Foto’s zonder instemming verspreiden
- Slachtofferblaming

NIEMAND - dus ook niet iemand die de onderdanige rol wil spelen binnen een BDSM-context - kiest ervoor de bovenstaande lijst ongewild te ondergaan. Een aantal zaken die in de lijst voorkomen (met uitzondering van de allerergste natuurlijk) kunnen WEL GEWENST worden. Maar dan altijd vertrekkend vanuit VRIJWILLIGHEID en de mogelijkheid om STOP te zeggen. 

Daar bestaan helaas nog vaak misvattingen over. Verstandig beleefde BDSM heeft niets met een "cultuur van verkrachting" te maken, maar alles met 2 mensen die mekaar willen geven wat ze wensen. De Dominant die wil beheersen; de onderdanige die wil beheerst worden. En dit met respect, vertrouwen, vrijwilligheid, voorzichtigheid en verantwoordelijkheid en vanuit gelijkheid en complementariteit (de een kan niet zonder de ander).

Sebastianus
57/2017-10

Trefwoorden: #metoo - ongewenst seksueel gedrag - BDSM

Opmerkingen
Plaats uw commentaar
: