• Home
  • Activiteiten
  • Blogs
  • Previews
  • Shop
  • Contact
  • FAQ
Twitter Facebook

Bestaat er zoiets als te veel seks?

Een artikel in “Psychology Today” behandelde deze vraag als volgt:
Een oud gezegde luidt: “Hoe meer seks je hebt, hoe gelukkiger je bent”. Dit zal veel mannen goed in de oren klinken. Er schuilt dan ook wat waarheid in het gezegde: tijdens seks komen er allerlei stoffen vrij in het lichaam die een positieve invloed hebben. Je zou dan kunnen redeneren dat je nog gelukkiger wordt door nog vaker seks te hebben. Maar, klopt dat ook?

Fout, naast het feit dat je minder energie hebt door te veel seks, is het volgens onderzoekers ook niet zo leuk als we zouden denken. Onderzoekers dwongen verschillende koppels om meer seks te hebben dan normaal. Op zich lijkt dat leuk, maar de resultaten bewijzen het tegendeel.
De koppels werden onderverdeeld in twee groepen. Een controlegroep met een  - wat zij voor zichzelf beschouwden als - “normaal” seksleven en een testgroep met koppels die het aantal slaapkameractiviteiten moesten verdubbelen. 

Alle deelnemers vulden na het onderzoek een enquête in met vragen over hoe gelukkig ze waren. Wat bleek? De koppels die dubbel zoveel seks hadden, waren minder gelukkig dan de koppels met een seksleven wat zij als normaal beschouwden. Neen, dit lag niet aan schaafwonden door de seks of vermoeidheid, maar wel omdat seks bij de testgroep een verplichting werd.

Net omdat de testgroep meer seks moest hebben, werd seks een verplichting in plaats van een vrijwillige daad. De koppels hadden geen seks omdat ze het wilden, maar omdat ze moesten. Door seks verplicht te maken, werd het een stuk minder leuk. We mogen concluderen dat wij mensen geen seks nodig hebben om ons gelukkig te maken, we hebben seks omdat we gelukkig zijn.

***

De laatste - maar ook andere - aannames die hier gehanteerd worden lijken me vooral gestoeld op stereotypes.

Het begint – volgens mij - al krakkemikkig door te stellen dat vooral mannen behoefte zouden hebben aan veel (meer) seks. In mijn ervaring zijn er heel wat vrouwen die wat dat betreft echt niet onderdoen voor mannen. 

Het is een aanname dat veel mannen vinden dat hun vrouw te weinig seks wil hebben; een aanname die we maar al te gemakkelijk als waarheid beschouwen. Maar misschien zouden deze mannen zich dan beter afvragen of de seks die ze hebben wel de seks is die hun vrouwen wensen...

Nog een aanname in dit artikel is dat als we ons gelukkig voelen we makkelijker aan seks zullen beginnen. Ik denk dat samen bevredigende seks hebben een aanzienlijk deel van ons geluksgevoel uitmaakt. Vooral mensen die een tekort voelen zullen dit herkennen. Het is een beetje de kip of het ei-verhaal.

Seks mag dan fysieke inspanningen vragen, maar geestelijk geeft het dan weer een boel energie. En ook fysieke “seks-arbeid” is gezond voor lijf én geest. Seks vraagt, maar geeft dus ook energie.

Wat essentieel is – lijkt mij – is de kwaliteit van de seks. Zijn beide partners tevreden met wat ze aan seks hebben? Vinden beiden er in wat ze zoeken en nodig hebben?

Onderzoek (*) wees uit dat BDSM’ers zich doorgaans gelukkiger voelen. Hebben zij dan meer seks dan anderen? Zou kunnen, maar is niet noodzakelijk zo. Wat maakt dat ze een groter gelukgevoel ervaren is het feit dat de seks die ze hebben “op voorhand besproken is”. Dat beide partners naar mekaar uitgesproken hebben waar hun verlangens echt liggen. Ook typisch voor BDSM-spelen is dat er nabesproken wordt hoe het spel ervaren werd; én door sub, én door Dom. Dat biedt nog steeds geen 100% garanties, maar de kans dat er geleerd wordt van elkaar, én bijgestuurd wordt, is wel aanwezig. De kans op betere kwalitatieve seks is dus groter.

“Bestaat er zoiets als te veel seks?”, was de vraag.  Mijn antwoord is: Als we even een seksverslaving buiten beschouwing laten, is de hoeveelheid seks ondergeschikt aan de kwaliteit die het voor beide partners oplevert. 

(*) bron: Psychologische karakteristieken van BDSM-beoefenaars

Sebastianus

42/2015-11

Opmerkingen
Plaats uw commentaar
: