• Home
  • Activiteiten
  • Blogs
  • Previews
  • Shop
  • Contact
  • FAQ
Twitter Facebook

Gastblog: uit de seksuologiepraktijk

Als seksuoloog heb je vaak te doen met reacties en vragen van omstanders over hoe ik zelf over seks denk. En dan al die mensen met die seksproblemen en afwijkingen die ik zieā€¦

Tja. Wat vind ik er zelf van? Als iedereen maar meerderjarig is en kan genieten, heb ik er geen moeite mee. Maar soms moet ik ook binnen een behandeling dit standpunt wat geweld aan doen. Dat geeft niets. Het gaat niet om mij.
Helpen vraagt nu eenmaal een non-judge houding. Enkel een open-mind hebben of ruimdenkend zijn, is niet genoeg. Non-Judge: niet (ver)oordelen. Niet denken in problemen of disfuncties, maar denken in behoeften en in mogelijkheden. Aan de slag. Ook als er een maatschappelijk taboe heerst. Ook als er wettelijke kaders knellen. Aan de slag.

Hulp is vaak geboden tussen partners. De een wil dit. De ander wil juist dat. De een wil touchy-feely. De ander wil een stevige zweep voelen. Dit breng je niet altijd met elkaar in overeenstemming, als de behoeften in de basis zo sterk verschillen. Maar vaak ook wel. Dat zijn de leuke behandelingen. Praten en later thuis ervaren of de eigen behoeften niet aan herziening toe zijn. Ervaringsleren. Genieten is ondergaan. Denken is belemmerend. Dus vaak toch, voorzichtig, een beetje proberen.

In andere gevallen zoek je met de partners uit in welke mate er ruimte is voor de eigen beleving of juist die van de partner, maar dan dus buiten de deur. Als de basis goed is hoef je elkaar in vrijheid toch niet tekort te doen? En, er blijft vaak heel veel samen over. Vaak ruim voldoende, naast openheid over wat daarvoor vaak verborgen was.

Maar ik koers af op het verleggen van grenzen en ervaren van het nieuwe.

Michel de Bruijn

7/2012-3

Opmerkingen
Plaats uw commentaar
: