• Home
  • Activiteiten
  • Blogs
  • Previews
  • Shop
  • Contact
  • FAQ
Twitter Facebook

En het werden er 4 … 4 kaarsjes, voor elk werkjaar 1.

2014 was een erg druk jaar voor alle leden van het team Stichting Info BDSM.

In 2014 hadden we soms korte, maar vaker langdurige, gesprekken met 71 mensen. Wat maakt dat we sinds het ontstaan van de Stichting met 176 mensen over BDSM en hun vragen over of positionering in hun leven hebben gepraat. We merkten dat de contacten ook steeds over een “breder” onderwerpenveld gingen. Daar waar de vorige jaren de vragen veel “enger” over BDSM gingen, werden nu ook gesprekken gevoerd over o.a. ageplay, luierfetisjme, transgenderisme, enz. Het aantal “medische “vragen steeg evenredig.

Ons eerste boek “Ik wil je beheersen!” kreeg zijn opvolger, “BDSM, ik beheers je!”. Aanvankelijk verscheen dit boek in hoofdstukken die afzonderlijk konden gedownload worden vanop onze website.  Dat werd ook 555 x gedaan en toen brachten we het - licht herwerkte - totaalboek uit: zowel verkrijgbaar als PDF op onze website, en daarna als Epub-uitgave bij “Brave New Books”. Aan dit tweede boek werkten 35 mensen mee die elk vanuit hun eigen ervaringen anderen lieten delen in wat ze zochten en gevonden hadden. Dat maakt van dit boek een uniek document! 

Het eerste boek had een jaar schrijfwerk gekost; zijn opvolger “BDSM, ik beheers je!” vergde 14 maanden. Boeken (samen) schrijven blijft een behoorlijke klus! 
De eerste titel verwees naar het onder de knie krijgen van het fenomeen BDSM, de gevoels- en belevingswereld die daarbij hoort, de twijfels, de (h)erkenning en de ontwikkeling die daaruit voortvloeide. De tweede titel gaat verder daar waar de eerste ophield. Dit boek bevat opnieuw een mix van wetenswaardigheden, belevingen, raadgevingen waar anderen wat mee aankunnen, én wat nieuw is … het bevat ook becommentarieerde wetenschappelijke onderzoeksgegevens. Eindelijk kwamen er in 2013 enkele zeer opzienbarende en baanbrekende rapporten vrij over de psychologische karakteristieken en de beleving van BDSM’ers, en dat in Nederland én Vlaanderen. De onderzoeken van A. Wismeijer & M. van Assen (NL) en J. Seeuws (B) brachten BDSM in kaart en vooral ook een stuk dichter bij andere wetenschappers én hulpverleners. Om deze kennis dichter bij veel meer mensen te brengen werden beide onderzoeken integraal ook in het boek opgenomen.

Daar waar de eerste titel nog een wens uitdrukte, is de tweede een statement: We weten wie we zijn, we weten wat we willen en we eisen de erkenning op van onze geaardheid als atypisch maar niet pathologisch. De 50 tinten-hype heeft het praten en denken over BDSM een stevige impuls gegeven, toch lag deze aandacht niet aan de basis van noch de wetenschappelijke onderzoeken, noch het schrijven van ons tweede boek … die fundamenten waren lang voordien reeds gelegd. En dat is maar goed ook, vinden wij. Hypes komen en gaan… BDSM is van alle tijden.

Waar we vooral blij mee zijn is dat meer en meer mensen ons vinden, onze website, onze mailbox. Hun vragen en verhalen waren ook heel erg richtinggevend voor ons tweede boek; grote delen komen letterlijk van hen en uit gesprekken die we samen gehad hebben. Dit uiteraard met hun voorafgaande toestemming. Zo wordt hun denken en voelen vermengd met het onze, en is de kans groter dat er zich ook meer mensen in herkennen. Opvallend is dat meer en meer mensen ons vinden via zoekmachines en dat het aantal mannelijke bezoekers de laatste tijd plotseling enorm toeneemt. Ook de “toevloed” uit Vlaanderen is het laatste jaar zowat verdrievoudigd. Waarom dat nu zo is weten we niet, maar het stemt ons tot tevredenheid.

De in 2013 opgestarte brochurereeks “Seks, Genot & Grenzen” deed het in 2014 ook bijzonder goed (ruim 300 downloads). Een reeks grensverleggende boekjes over spannende en a bit out of the ordinary-seksbelevingen. Een boeiend project omdat we hier naast ervaringsdeskundigen ook professionele hulpverleners bereid gevonden hebben om eraan mee te werken. Zo krijgen we een multidisciplinaire kijk op seks; iets wat verhelderend en taboedoorbrekend moet werken. BDSM is in deze reeks slechts een “randfenomeen”; een bewuste keuze die we gemaakt hebben om beide werelden, vanilla en BDSM, wat dichter bij mekaar te brengen. 

2014 was ook het jaar dat we – in samenwerking met Renee van Amstel – de reeks “Portretten van BDSM’ers” opgestart hebben. Inmiddels zijn het er al 4 geworden. Mooie, voor sommigen herkenbare, voor anderen wat extreme, maar allemaal levensechte interviews waarin mensen hun ziel blootgelegd hebben. Geen makkelijke opgave om iemand die je voor het eerst ontmoet jouw intiemste verhaal te doen. Maar Renee heeft de ervaring om mensen zich op hun gemak te laten voelen en schreef hun verhalen invoelend neer.

Ook in 2014 werd het “ambassadeurs-netwerk” opgezet met mensen die net zoals wij geloven in dat waarvoor Stichting Info BDSM staat: informeren, delen en aanzetten tot reflectie … en er zelf weer mee leren.

Inmiddels zijn we het getal “2015” al wat gewend en staan we vol energie klaar om er een mooi 5de levensjaar van te gaan maken, dankzij, met én voor jullie! We hopen dat jullie dit jaar zullen vinden wat je nodig hebt om gelukkiger door het leven te gaan … en dan echt zoals jij bent!

Het team “Stichting Info BDSM” 

31/2015-1

Opmerkingen
Plaats uw commentaar
: