• Home
  • Activiteiten
  • Blogs
  • Previews
  • Shop
  • Contact
  • FAQ
Twitter Facebook

Miss Twinky: Het succes van “Vijftig tinten grijs”

Ze komt binnen en geeft me als warm welkom een boek in handen. “Deze is nu helemaal hot, de vertaalde versie van “50 shades of grey”. Ben benieuwd wat jij er van vindt.”
Ik kijk naar het boek wat me in de handen is gedrukt. Een zilveren band er omheen met daarop geschreven dat er al 3,5 miljoen exemplaren van verkocht zijn.
Ik ben huiverig. Een boek over BDSM? Dat zal niet veel goeds voorspellen. Ik ken de uitwassen in de scene, de foute verhalen van mensen die vanaf veroordeling kijken naar het spel BDSM en eigenlijk niet begrijpen waar het mijns inziens over gaat. Dus dat boek, daar heb ik mijn twijfels over.
 
Ik leg het voor me, naast het boek “Ik wil je beheersen!” Het boek van waaruit ik zoveel helderheid heb gekregen over waarom BDSM bij mij past. Bij ons afscheid neem ik beide boeken mee in mijn tas. Mijn bijbel en de Amerikaanse hype liggen tegen elkaar aan te schuren in de benauwde ruimte.

Vlak voor het slapengaan, leg ik mijn eigen boek terug op zijn vaste plek en “de hype” nonchalant op de stapel ooit nog te lezen boeken.
Ik heb een drukke dag gehad en die avond lukt het me niet om in slaap te komen.  Als ik mijn kleine lampje aanklik valt het boek voor me op de grond en begin ik te lezen.
Een jonge vrouw in de eerste ontmoeting met een Dominante man. De verwarring en onzekerheid. Het zoeken naar een houding voor jezelf. Het gevangen worden in Dominante ogen.
Ik herken het verhaal. De vertwijfeling. Ik zou willen weten hoe goed en gezond dit afloopt. Of ze samen in staat zijn BDSM op een voor mij integere manier te beleven. De klokt tikt verder. Ik ben gegrepen door een soort van roman. Eentje die begrijpt waar mijn eigen verlangen ligt.

Ik kijk nogmaals naar de zilveren band… zoveel exemplaren verkocht in Amerika, ja dat snap ik wel. Als de eerste bladzijden het mogelijk maken om mensen te pakken in een wereld en hen stapje voor stapje mee te kunnen nemen in het spel van de beheersing, dan begrijp ik waarom al die Amerikaanse dames veilig vanuit hun eigen stoel hun fantasie de vrije loop hebben kunnen laten gaan. Het spel triggert. Dominantie doet zoveel met mensen. De wens om onderdanig te zijn daardoor ook. Als je diezelfde dames zou vertellen dat het BDSM is, dan vinden ze dat raar. Maar dit begrijpen ze want dit is een fictief verhaal!

Of het echt een succes is en de hoge verkoopcijfers waard? Of het voor mij de liefdevolle en integere kant van BDSM zal benadrukken? Ik heb geen idee! Daarvoor moet ik nog een aantal nachten wakker liggen en in de grijstinten van de nacht “mijn hype” doorlezen. Gelukkig is het maar fictie.

Miss Twinky

16/2012-6

Opmerkingen
Plaats uw commentaar
: