• Home
  • Activiteiten
  • Blogs
  • Previews
  • Shop
  • Contact
  • FAQ
Twitter Facebook

"How do you recognize a sub in someone with a strong personality?"

Deze vraag las ik recent op een Amerikaans BDSM-forum. Ze triggerde me en toen vloeide het volgende uit mijn keyboard…

Ik ben ervan overtuigd dat alle mensen iets van Dominantie én submissie in zich hebben. Van heel veel tot heel erg weinig, maar het zit er altijd wel ergens in. Soms verborgen of gecamoufleerd, maar ik ben er eveneens van overtuigd dat als je iemand goed observeert je ook dat kan bespeuren. Eens je goed doorgrond hebt wat BDSM is en hoe het werkt, weet je naar wat je moet kijken. Je voelt meestal aan of iemand voornamelijk Dominant en/of sub is.

Een sterke persoonlijkheid wordt voor mij gekenmerkt door hoe iemand “in het leven staat”. Iemand die duidelijk, helder, standvastig én communicatief is. Iemand waarvan je weet wat je eraan hebt en ook wat niet. Die zelfzekerheid en betrouwbaarheid uitstraalt, iemand die respect en vertrouwen inboezemt.
Maar een sterke persoonlijkheid noem ik ook iemand die in staat is over zichzelf te reflecteren, die zichzelf in vraag durft en kan stellen. Iemand die als insteek heeft: ik weet op dit moment wie ik ben, maar weet evenzeer dat ik hard zal moeten blijven werken om te blijven weten wie ik worden kan. Iemand die openstaat voor groei en het evenwicht blijft nastreven tussen zekerheden en onzekerheden, tussen zelfkennis en zelfontplooiing. Een sterke persoonlijkheid staat voor mij dus niet gelijk aan een zelfvoldaan persoon!

En dan een heel persoonlijke kanttekening: ik ben dol op sterke persoonlijkheden! In mijn ervaring leveren mensen met een sterke persoonlijkheid ook de “mooiste” subs en Doms op. En dat in de twee richtingen:
1. Als Dom zit voor mij de grootste uitdaging in sterke personen. Vaak blijkt dat uiterlijke sterkte innerlijke behoeftes aan onderdanigheid maskeert. Ik vind het heerlijk om dat uiterlijke sterkte-laagje weg te krassen om te komen tot de essentie van wie iemand echt is. Om de “strijd” aan te gaan met een “strijder”.
2. Als sub heb ik iemand nodig die sterk is en die me “aankan”. Ik vind dat een Dominant mij waard moet zijn. Of met andere woorden, ik moet de Domina voldoende respecteren en vertrouwen om me door haar te laten domineren. Daar heb ik een sterke persoonlijkheid voor nodig. Ook hier wil ik de “strijd” aangaan met een “strijder”.
Beiden leveren een potentieel interessante “sparringpartner” op. Iemand waarmee én waardoor je grenzen gaat aftasten en verleggen.

Hoe herken je ze?

Ik trek de originele vraag open: hoe herken je Dominantie én submissie in een sterke persoonlijkheid?

Laat je niet te veel misleiden door uiterlijkheden zoals kleding. Die kan soms richtinggevend zijn, maar heeft vaak meer met een fetisj dan met een BDSM-geaardheid te maken. Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn: het openbaar rondlopen met een herkenbare collar rond je nek geeft aan dat je onderdanig bent en iemands “eigendom”. Ook sieraden vertellen je niet steeds een helder beeld; zo ook tattoo’s of piercingen niet. Niet iedereen is zich steeds even bewust van welke boodschappen bepaalde uiterlijkheden “uitzenden”.
Zo is er bvb. een fundamenteel verschil tussen Europese en Amerikaanse BDSM’ers. Amerikanen lopen vaker gewoon in casual kleding terwijl Europeanen zich dan weer liever tonen in leder, lak of rubber. Maar zoals steeds: de kleren maken niet de man - en in extensie - dus ook niet de vrouw.

Nee, je kan beter letten op andere zaken, namelijk het non-verbale gedrag.

Wetenschappers toonden aan dat 70 tot zelfs 94% van een boodschap zit in het non-verbale gedrag en slechts de overblijvende procenten in het verbale. Je kan stellen dat WAT iemand zegt bewust is en HOE iemand het zegt onbewust is. En in het onbewuste zit dus meestal de essentie van de boodschap.

Hoe pak je dat aan?

Door goed te kijken … naar lichaamshouding, hoe schouders, armen, handen, benen bewegen of gehouden worden, oogopslag en –bewegingen tijdens het praten, trekken van de mond of wenkbrauwen, de manier waarop ze bewegen en zich gedragen wanneer meerdere mensen aanwezig zijn. Heel wat gebaren dragen Dominante of onderdanige boodschappen in zich, soms zelfs seksuele.

Door goed te luisteren … naar hoe ze dingen zeggen (intonatie en volume aan woorden), wat ze zeggen als het over gevoelens en dromen gaat en goed op te letten als ze praten in groep. Soms is de zinsbouw veelzeggend: “ik wil…”, is iets heel anders dan: “jij moet…” of “zullen we …” dekt een heel andere lading dan: “mag ik even…”. Let ook vooral op die zaken die ze NIET vertellen, dingen waar ze omheen draaien of als “onbelangrijk in dit kader” bestempelen. Check hun bereidheid tot luisteren, hoe groot hun interesse voor jou en jouw verhaal is.  En verwar extraversie niet met narcisme of egocentrisme; dit zijn eerder tegenindicaties van Dominantie of submissie!

Door de juiste vragen te stellen … naar wie ze zijn, welke plannen, wensen en verwachtingen ze hebben, wat ze belangrijk en niet belangrijk vinden in hun leven. Check ook hun bereidheid in te gaan op jouw vragen naar detaillering en meer diepgang. Communicatie is een straat met twee richtingen!

Dat soort observaties kan je best doen “in het gewone leven”, dus niet als iemand zich in een BDSM-kelder of op een –evenement bevindt. Dan speelt immers de omgeving mee, en gaan mensen zich bewust aan die omgeving aanpassen. Nee, ik heb het over observeren in een private of “normale” openbare omgeving. Bij de bakker, in een supermarkt, gewoon op straat of in familie-, vrienden- of kennissenkring. Daar kan je ze er meestal zo uitpikken door onbewust gedrag, houding of hoe ze iets zeggen. Maar goed observeren blijft een kunst die je veel moet oefenen om ze onder de knie te krijgen!

Nog interessanter wordt de vraag: hoe herken je de sub in een Dominant? Maar daar wijd ik later een blog aan.

Sebastianus

12/2012-4

Opmerkingen
Plaats uw commentaar
: